Aktívna dovolenka v Hornom Štajersku

Skvelá lyžovačka, "víner šniceľ" a vôňa jablkovej štrúdle. To je rakúska istota. Horné Štajersko však v lete ponúka oveľa viac. Milovníkom aktívnej dovolenky spojenej s raftingom, cyklistikou aj dávkou histórie jedna noc nestačí.

13.07.2014 06:00
Rafting, Wildalpen, Rakúsko, Štajersko, šport,... Foto:
Raftovanie na rieke Salza v Štajersku.
debata (1)

Zdá sa, že v regióne Hoch Steiermark vládne matriarchát. Starostkou mestečka Wildalpen je žena, nežné pohlavie zastupuje aj miestne informačné centrum, na salaši hostí víta mladá dáma v dirndli (rakúskom kroji) a splav rieky je tiež v ženských rukách.

V cisárskej sklárskej manufaktúre si môžete... Foto: Pravda, Jana Kollárová
skláreň, Neuberg, Štajersko, Rakúsko V cisárskej sklárskej manufaktúre si môžete skúsiť fúkanie skla.

Okrem toho vás v srdci zeleného Rakúska čaká tyrkysovomodrá rieka Salza, pastviny obkolesené zasneženým dachsteinským masívom, nespočetné cyklotrasy, turistické chodníky s dokonalým značením. Za raftingom je najlepšie vyraziť z mesta Wildalpen. Máte problém s nemčinou a bojíte sa, že pre zle pochopený výklad záchrany vášho holého života urobíte chybu, ktorá sa neodpúšťa?

Pýtajte si Andreu, českú sprievodkyňu po perejách Salzy. Je nielen skúsená rafterka, ale pomôže vám aj so skalolezectvom či paraglajdingom. Do Wildalpenu prišla táto mladá dáma až zo Zlína. Rafting pätnásťkilometrovej trate trvá asi dve a pol hodiny. Náročnosť plavby sa mení s výškou hladiny vody, v krátkych prestávkach adrenalín zvýši skok z lávky či zo skaly. Do rieky sa z päťmetrovej výšky hodíte na mieste, kde je to bezpečné. Prepadol vás smäd? Žiaden problém. Salza je zdrojom pitnej vody pre Viedeň. Na zdravie!

Ak ste sólo hráč, vyskúšajte splav Salzy na „riverbugu“. Nový druh športu priniesli do Štajerska Sabina a Donald z Nového Zélandu. Dva nafukovacie banány spojené sedačkou vymyslel rybár, ktorý sa potreboval rýchlo pohybovať po prúde rieky a mať pritom voľné ruky na chytanie rýb. Predtým, ako sa v neopréne pohodlne opriete do kresla, na ruky si dáte rukavice s plávacími blanami a na nohy malé plutvy. Zábava v perejách sa začína…

Nie ste trénovaní? Vyskúšajte elektrobajk. Foto: Pravda, Jana Kollárová
bike, bicykel, cyklistika, Rakúsko Nie ste trénovaní? Vyskúšajte elektrobajk.

Na bajkoch aj peši

Desiatky kilometrov v krásnej prírode parku Mürzer Oberland sa dá absolvovať peši alebo na horských bicykloch. Ak vám šliapanie do pedálov nesvedčí, v niektorej z požičovní si prenajmite E-bike. Na trase sa určite neunavíte a po pár metroch prídete dvom kolesám poháňaným elektromotorom určite na chuť.

Tridsaťkilometrovou rýchlosťou sa prepravíte krásnym lesoparkom až do Neubergu. Bez toho, aby utrpel legendárny slogan Winstona Churchilla: Absolutely no sport (absolútne žiadny šport). Treba myslieť len na jedno – rozbieha sa bez zaradenej rýchlosti. V opačnom prípade váš požičaný tátoš vyštartuje rýchlosťou, s akou nerátate a ľahko vás zhodí zo sedla.

Sklári v Neubergu tvoria úžitkové predmety... Foto: Pravda, Jana Kollárová
skláreň, Štajersko, Rakúsko Sklári v Neubergu tvoria úžitkové predmety prekrásnych farieb a tvarov.

Ak to všetko v zdraví zvládnete, odmenou bude kostol a kláštor v Neubergu, založený v roku 1327. Zatiaľ čo pekári, podkúvači a debnári pracovali v jeho spodných poschodiach, tie horné ponúkali priestor na štúdium a vedu. V cisárskej sklárskej manufaktúre nazriete cez plecia skúseným sklárom z Rumunska, ktorí z ťahajúcej sa suroviny fúkajú sklenené predmety nádherných tvarov a pestrých farieb.

V Schneealme vás čakajú nádherné vyhliadky v... Foto: Pravda, Jana Kollárová
Schneealm, Štajersko, Rakúsko V Schneealme vás čakajú nádherné vyhliadky v nadmorskej výške tisícsedemsto metrov.

Po tom, čo spálené kalórie doplníte v jednom z neďalekých gasthausov, čakajú vás nádherné vyhliadky Schneealmu v nadmorskej výške tisícsedemsto metrov. Pri ceste autom rátajte so spoplatnenou cestou, posledné metre však musíte prejsť po vlastných. Kľukatú cestu tvorí prevažne šotolina, nie je preto vhodná pre cyklistov ani pre motorkárov.

Judit a Tom z chaty Michlbauer Hütte. Foto: Pravda, Jana Kollárová
Judit Tom, Štajerčanka Judit a Tom z chaty Michlbauer Hütte.

Pri výstupe po vlastných rátajte so štyrmi hodinami stúpania. Odmenou bude veselá dvojica Judit a Tom v chate Michlbauernhutte, jablková štrúdľa a v prípade potreby nocľah. Prichýlia vás aj v neďalekom, najvyššie položenom salaši, kde sa výroba syrov traduje už štyri generácie. Ak budete mať šťastie na pekné počasie, z vyvýšeniny Ameisbühel vo výške 1 828 metrov nad morom dovidíte až do Viedne. V najvyššom bode putovania, na hore Windberg v nadmorskej výške 1 903 metrov vidieť aj mohutný masív Dachsteinu.

Mesto pútnikov a perníkov

Bazilika v pútnickom meste Mariazell. Foto: Steiermark tourismus
Bazilika, Mariazell, Štajersko, Rakúsko Bazilika v pútnickom meste Mariazell.

Byť v Štajersku a obísť Mariazell, to sa neodpúšťa. Málo pútnických miest na svete má takú minulosť. Legenda o jeho vzniku hovorí, že opát Otker z benediktínskeho Kláštora Sv. Lambrechta vyslal mnícha Magnusa do regiónu, ktorý patril vtedy kláštoru. Miestnym obyvateľom mal poskytnúť duchovnú podporu. Opát Otker dovolil mníchovi, aby si zobral so sebou sošku Panny Márie z lipového dreva. Keď mu cestu prehradila spadnutá skala, mních požiadal o pomoc Pannu Máriu. Skala sa rozdvojila a mohol pokračovať v ceste. Po príchode na miesto mních položil sochu na peň a začal budovať „celu“, ktorá mala slúžiť ako kaplnka a zároveň prístrešok. „Mária v cele“ dala názov miestu a stala sa vyhľadávaným cieľom pútnikov. Dnes je centrom mesta bazilika, bohato zdobená barokovými maľbami.

Rádové sestry a mnísi z celej Európy na trhu v... Foto: Pravda, Jana Kollárová
Mariazell, trhy, Rakúsko, Štajersko Rádové sestry a mnísi z celej Európy na trhu v Mariazelli.

V pútnickom meste nesmiete obísť kláštorný trh. Rádové sestry, bratia a mnísi z celej Európy tu predávajú svoje originálne výrobky. V stánkoch rozvoniava chlieb, aromatické syry, nátierky z byliniek z kláštorných záhrad. Máte chuť na niečo sladké? Rodina Pirkerovcov dala základ výrobe tradičných medovníkov, ich perníkové kráľovstvo a výroba v priamom prenose otvára svoje brány každú celú hodinu.

Dedič tajného receptu Arzbergerovcov na bylinný... Foto: Pravda, Jana Kollárová
likér, Walter Arzberger, Štajersko, Rakúsko Dedič tajného receptu Arzbergerovcov na bylinný elixír.

Po obede padne vhod mariazellský žalúdočný likér. Jeho výroba je prísne chránené tajomstvo niekoľkých generácií podnikavých Arzbergerovcov. Keď videli pútnikov, priotrávených dlho skladovaným jedlom, ponúkli im tajomný elixír, v ktorom vylúhovali 33 bylín. Dá sa piť aj bez otráveného žalúdka…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Rakúsko #Turistika #Štajersko #Wildalpen #Mariazell #Schneealm #kláštor Sv. Lambrechta #rafting