Poprad predstaví filmy o horách a hostí, čo zvládli osemtisícovky

Už 22. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov sa uskutoční v Poprade od 8. do 12. októbra. Tento rok filmári do súťažnej festivalovej prehliadky prihlásili 95 filmov zo 17 krajín, diváci napokon uvidia 45 filmov z 15 krajín, ktoré prešli výberom. Slovensko budú zastupovať piati autori.

07.10.2014 15:00
Himaláje, Mount Everest, Nepál Foto: ,
Na festivale bude 45 horských filmov z 15 krajín, beseda s horolezcami, aj výstava fotografií z himalájskych vrcholov.
debata

Diváci uvidia 6 slovenských snímok

Pavol Barabáš predstaví v Poprade dva filmy, a to Polárnik a film Žiť pre vášeň. Erik Baláž sa predstaví s filmom Vlčie hory, Peter Púchy uvedie snímku Žili krásny život. Nováčikom na popradskom festivale je Milan Ohurniak, ktorý sa predstaví s filmom Odkaz Tóna Dobeša. Jedinou ženou medzi slovenskými filmármi je Petra Geletová, ktorá sa predstaví s filmom Neviditeľná hora.

O víťazovi festivalovej prehliadky rozhodne trojčlenná medzinárodná porota v zložení Tamara Styś Zaluska (Poľsko), Bob Schelfhout Aubertijn (Holandsko) a Rastislav Hatiar (Slovensko). Výsledky festivalovej prehliadky sa verejnosť dozvie v nedeľu 12. októbra o 17:00, keď sa uskutoční aj projekcia súťažných filmov.

Filmy v Poprade, Kežmarku aj Spišskej Novej Vsi

Okrem tradičných premietacích sál na Mestskom úrade a v Dome kultúry v Poprade a kine Iskra v Kežmarku, pribudne tento rok aj kino Mier v Spišskej Novej Vsi. „V Spišskej Novej Vsi je silné divácke i horolezecké zázemie,“ zdôvodnila premietanie filmov aj v Spišskej Novej Vsi riaditeľka festivalu Mária Hámorová.

Porozprávajte sa s úspešnými horolezcami

Okrem súťažných filmov sa môžu diváci tešiť aj na besedy s hosťami. Vo štvrtok 9. októbra to bude slovenský horolezec Peter Hámor, ktorý predstaví svoj posledný projekt Šiša Pangma.

Hosťom festivalu bude aj slovenský horolezec... Foto: Archív Petra Hámora
Peter Hámor Hosťom festivalu bude aj slovenský horolezec Peter Hámor.

V piatok 10. októbra to bude taliansky manželský pár Nives Meroi a Romano Beneto, ktorý má na svojom konte 12 osemtisícoviek.

Tretím hosťom festivalu je pakistanský horolezec Karim Hayat, ktorý síce vystúpil len na jedinú osemtisícovku, ale jeho špecialitou sú zatiaľ „panenské“ šesť- a sedemtisícovky v Himalájach.

Fotografie z himalájskych vrcholov

Organizátori festivalu pripravili v spolupráci s Podtatranským múzeom v Poprade výstavu Everest, ktorá bude v priestoroch múzea. V hlavnej premietacej sále na Mestskom úrade v Poprade bude výstava fotografií Petra Hámora Okamihy, ktorá priblíži zaujímavé pohľady z vrcholov himalájskych osemtisícoviek, na ktoré sa bežný smrteľník nedostane.

V sobotu 11. októbra sa na Námestí sv. Egídia v Poprade uskutoční Boreal cup, ktorý je zaradený do Slovenského pohára v športovom lezení – boulderingu. Usporiadateľom pretekov je Slovenský horolezecký spolok James.

Predaj vstupeniek na Medzinárodný festival horských filmov sa spustí v prvý deň festivalu, teda 8. októbra od 12:00. Lístok na jeden súťažný blok bude stáť tri eurá, na reprízu dve eurá. Program festivalu si môžete pozrieť na webovej stránke festivalu.

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Poprad #horolezci #Spišská Nová Ves #kežmarok #filmy #Peter Hámor #Medzinárodný festival horských filmov