Slovenský raj vás očarí vysokými vodopádmi a skalnými stenami

Suchá Belá, Veľký Sokol, Kyseľ či Piecky. To sú názvy roklín Národného parku Slovensku, ktorý je vyhlásený za chránené územie. Nechajte sa uniesť krásou vodopádov a skalných stien, ktoré sa v tiesňavách pred vami predostrú.

23.10.2014 06:00
Sucha Bela, Slovensky raj Foto: ,
Suchá Belá patrí medzi najnavštevovanejšie tiesňavy Slovenského raja.
debata

Romantika v Suchej Belej

Obce Hrabušice a Betlanovce sa nachádzajú v blízkosti Spišskej Novej Vsi. Malé dedinky sú vstupom do Národného parku Slovenský raj, ktorý v sebe ukrýva najkrajšie prírodné bohatstvo Slovenska. Z obcí sa vchádza do Rokliny Suchá Belá.

Roklina dlhá 4 km, patrí ku klenotom národného parku Slovenský raj. Je zrejme najnavštevovanejšou tiesňavou Slovenského raja, a hovorí sa o nej ako o jednej z najromantic­kejších tiesňav.

Prielom Hornádu v zime ponúka pohľad na... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Hornád, Slovenský raj Prielom Hornádu v zime ponúka pohľad na nádherné ľadové úkazy.

Po ceste sa vám naskytne pohľad na nádherné kaskády a vodopády, v ktorých voda prekonáva výškový rozdiel až 400 metrov. V Suchej Belej postupne môžete vidieť: Misové vodopády, Roklinu Misových vodopádov, Okienkový vodopád, Korytový vodopád, Bočný vodopád a kaskádu vodopádov.

Z osady Podlesok vedie tiesňavou pomerne náročná, avšak zaujímavá trasa rebríkmi, stúpadlami a lávkami. Tiesňavou prechádzajte iba smerom hore proti toku potoka po zelenej turistickej značke.

V Suchej Belej buďte pri prechádzaní prielomom... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Hornad, Sucha Bela, V Suchej Belej buďte pri prechádzaní prielomom Hornádu opatrní.

Skalné steny vysoké tristo metrov

Tiesňava Veľký Sokol sa rozprestiera v centrálnej časti Slovenského raja, na západnom okraji planiny Glac. Je dlhá 4,5 km a bohatá na vodopády či kaskády. Jej skalné steny dosahujú ohromnú výšku 300 metrov, a nachádzajú sa na dne tiesňavy po oboch stranách. Do tiesňavy môžete ísť z turistického centra Podlesok z osady Píla po zelenej značke .

Rokliny Kyseľa obklopené vodopádmi

Roklina Piecky sa začína v osade Hrabušická Píla približne 5 km od obce Hrabušice. Je plná vodopádov, kaskád, skalných stien, ako aj rebríkov, stupačiek a retazí. V Rokline Kyseľ sa ocitnete medzi hrebeňmi Pircu a Čertovou Sihotou. Na rázcestí sa roklina delí na Veľký, Malý a Vyšný Kyseľ.

Vodopád v rokline Veľký Kyseľ. Foto: flog.pravda.sk/dobyvatelhor
Slovenský raj, vodopád, roklina, Veľký Kyseľ Vodopád v rokline Veľký Kyseľ.

Keď budete v Spišskej Novej Vsi, vyberte sa po vyznačených chodníkoch do doliny Kyseľa. Vychutnajte si z doliny pohľad na Karolínyho vodopád. Machový a Malý vodopád uvidíte z Malého Kyseľa. Z Veľkého Kyseľa sa pred vami predostrie Pawlasov vodopád a vodopád Ochrancov prírody.

Kláštornej rokline, dlhej 1,5 km, môžete obdivovať viacero vodopádov. Pri výstupe vám pomôžu osadené reťaze a rebríky. Do Zejmarskej rokliny sa vyberte z južnej časti Slovenského raja. Obdivovať môžete niekoľkostupňovú sústavu Nálepkových vodopádov. Keď budete pokračovať po ceste tiesňavou, prídete na Čertovu hlavu.

Kláštorská roklina v Slovenskom raji. Foto: flog.pravda.sk/neradevil.flog
slovensky raj flog pravda sk neradevil flog Kláštorská roklina v Slovenskom raji.

Kláštorisko z 13. storočia

Slovenský raj poteší nielen milovníkov prírody, ale aj tých, ktorí sa zaujímajú o históriu alebo kone. Kláštorisko je jediné turistické stredisko vo vnútri Slovenského raja. Je jedinečnou historickou pamiatkou, najstaršou svojho druhu na Slovensku.

Zo Suchej Belej sa dostanete do turistického... Foto: Pravda.sk, Michaela Brunovská
Klastorisko, slovensky raj, Zo Suchej Belej sa dostanete do turistického centra Kláštorisko, ktoré najstaršou historickou pamiatkou svojho druhu na Slovensku.

Tvoria ho zrúcaniny niekdajšieho kartuziánskeho kláštora, ktorý založili kartuziáni roku 1299, kostol z roku 1330, a kaplnka z 15. storočia. Ku Kláštorisku sa dostanete, keď pôjdete Tiesňavou Suchá Belá po turistickom chodníku Podlesok – Suchá Belá – Kláštorisko – Podlesok.

V Hrabušiciach – Podlesku sa nachádza aj Ranč u trapera, ktorý celoročne ponúka pre jazdcov možnosť vychádzky na koňoch do prekrásnej prírody národného parku. Jazda je vhodná aj pre úplných začiatočníkov. Ranč nájdete v severnej časti národného parku Slovenský raj pri turistickom stredisku Podlesok.

Zdroje: web Národného parku Slovenského raj

Národný portál cestovného ruchu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #hory #Turistika #romantika #Slovenský raj #výlet #vodopády