Tipy na lyžovačku v Rakúsku a Švajčiarsku

Pod neopakovateľné zážitky sa „podpisujú“ štyri lyžiarske strediská, s horúcimi „ťahákmi“ pre lyžiarov, freeriderov i sánkarov, zjazdovky upravené na jednotku s hviezdičkou, ponuka pre rodiny „BIG Family Stubai“ pre všetky generácie, či ponuky navyše: sánkarské dráhy, bežkárske trate, zimné chodníky na potulky „pešo“ alebo na snežniciach, istota snehu od októbra až do júna.

28.11.2014 06:00
rakusko hlavna lyze Foto:
Lyžovačka v rakúskom regióne Mostviertel ulahodí aktívnym športovcom aj rodinám s deťmi.
debata

Stubaital

Milovník zjazdoviek definuje pôžitok podľa počtu dlhých vlnoviek a krátkych švihov na kvalitne upravenom svahu. A toho sú si vedomí i prevádzkovatelia štyroch lyžiarskych stredísk pod štubajským ľadovcom: Stubaier Gletscher, Schlick 2000, Serlesbahnen Mieders a Elferlifte Neustift. So zasnežovaním väčšiny zjazdoviek sa začína v oblasti Stubaier Gletscher už v septembri, v ostatných troch strediskách napokon v polovici novembra, s bezpodmienečným dodržiavaním prísnych zákonov krajiny Tirolsko.

Na 58 svahov, na ktorých platí jediný štubajský superkľúč – Stubaier Super Skipass – sa vyrojí každý deň množstvo usilovných zamestnancov na ratrakoch. Iba v jedinom zo stredísk – Stubaier Gletscher upravujú viac ako 200 ha plochy. Tak vznikajú atrakcie, ktoré dovolenkári v kráľovstve snehu tak oceňujú a milujú. Okrem iných novôt potešia aj tieto novinky: rozšíril sa svah BIG Family Funslope pre rodiny, do Snowpark Moreboards Stubai Zoo pribudol ďalší výťah a pohodlná zjazdovka pre rodiny a generáciu 50+ v oblasti Daunferners.

Radosť z rýchlej jazdy garantuje v oblasti Stubaital navyše jedenásť sánkarských dráh – všetky bez rozdielu spĺňajú kritériá krajiny Tirolsko a hrdia sa tirolskou pečaťou prírodných sánkarských dráh za kvalitu. Táto pečať je nielen zárukou najvyššej kvality, ale aj bezpečnosti. Pre tých, čo sa nechcú na vrchol trate šplhať po vlastných, ponúkajú lanovky Serlesbahnen v Miedersi, lanovky na Elferi v Neustifte a prevádzkovatelia Schlick 2000 Transporte dopravu nahor i so sánkami. A tie si tam môžete hneď aj vypožičať. Sánkarské dráhy sú otvorené i na nočné sánkovanie. Trikrát do týždňa sú osvetlené dve dráhy na Elferi, jedna z nich dokonca petrolejkami, a raz do týždňa pozýva na nočnú sánkovačku aj Schlick 2000.

V rakúskej oblasti Stubaital sú 4 lyžiarske... Foto: Andre Schoenherr
Stubai, Rakusko, hory, zima, sanky, V rakúskej oblasti Stubaital sú 4 lyžiarske strediská, ktoré oslovia lyžiarov, freeriderov aj sánkarov.

Lachtal

Je lyžiarska oblasť na slnečnej strane horstva Wölzer Tauern! Vďaka svojej nadmorskej výške má absolútnu istotu snehu, disponuje dvoma modernými 6-miestnymi sedačkami a 7 vlekmi, vedúcimi priamo na vrchol, odkiaľ je každá jazda nadol zážitkom.

Hohentauern – iba kúštik od neba!

Dovolenka, ktorá nenabúra rodinný rozpočet: okrem lyžovačky na 12 km starostlivo upravených zjazdoviek s visačkou kvality, lyžiarskej školy, požičovne a obchodu ponúka Hohentauern 13 km bežkárskych tratí (klasických i korčuliarskych, s visačkou kvality) v malebnom prostredí a idylické chodníky na zimné prechádzky. V prípade, že sa rozhodnete absolvovať zimnú túru do okolia – s lyžami alebo na snežniciach, ponúkajú svoje služby horskí vodcovia. Obohatením dovolenky je i sánkovanie, curling alebo jazda na saniach s konským záprahom a o telesné blaho a psychické uvoľnenie sa postarali hostitelia ponukou wellnessu a kulinárskych pôžitkov.

Zážitky na Spielbergu

Nielen „action“, ale aj príjemné uvoľnenie ponúka v zime región v okolí Red Bull Ring. Práve tu sa koná Svetový pohár v alpskom lyžovaní Ski Alpin Masters Weltcup, ale aj 12-hodinové preteky v behu na lyžiach, aj finále rakúskeho pohára na skiboboch. Red Bull Ring sa prezentuje v zimnom šate pestrou ponukou zážitkov: snežné skútre Ski Doo, jazdy na ratrakoch Pistenbully, bežkárske trate, klzisko, zážitky na obrej šmykľavke Bullen-Rutsche i upravené chodníky na potulky po zimnej krajine.

Präbichl – hor'sa na kopec!

Nádherné zjazdovky pre rodiny s deťmi, absolútne upravené trate pre „karverov“, ale aj náročné zjazdy z vrcholovej stanice Polster poskytujú všetko, po čom lyžiarska duša piští: od „lúčkovania“ až po razantný zážitok z jazdy v hlbokom snehu. FIS-ka v stredisku Präbichl ponúka optimálne podmienky na usporiadanie firemných, skupinových alebo oddielových pretekov v zjazdovom lyžovaní. Na novej slnečnej terase stravovacieho zariadenia Arena Stubn sa dá nádherne uvoľniť a zasnívať.

Schladming-Dachstein

V rakúskej oblasti Schladming-Dachstein je 230... Foto: Tom Lamm
schladming-dachstein, rakusko, lyze, hory, zima, V rakúskej oblasti Schladming-Dachstein je 230 km zjazdových tratí.

Zimní športovci majú v oblasti Schladming-Dachstein k dispozícii nekonečný priestor pre lyžovanie a snoubording, ktorý zahŕňa svahy 9 hôr s celkovo 85 modernými lanovkami a 230 kilometrami zjazdových tratí. Strediská sú vybavené vynikajúcou infraštruktúrou, hodnou oblasti zimných športov.

Najväčším magnetom pre lyžiarov a snoubordistov je lyžiarska hojdačka cez 4 horské vrcholy: Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm. Na západe sa k nej pripájajú svahy oblasti Fageralm a na východe svahy menších oblastí Galsterberg, Stoderzinken, Riesneralm a Planneralm. Oblasť Schladming-Dachstein je členom "Ski amade”, najväčšieho lyžiarskeho safari. S jedným skipasom môžete spoznať 5 fantastických oblastí zimných športov s 25 renomovanými zimnými strediskami, využívať 270 najmodernejších lanoviek a vlekov a vykrajovať oblúky na 760 kilometroch zjazdoviek.

Riesneralm a Planneralm

Riesneralm pri Donnersbachwalde je zimný raj pre celu rodinu. Unikátnou atrakciou pre lyžiarsky dorast je 1. detská lyžiarska hojdačka v Rakúsku s 5 zjazdovkami, okrem iného s najdlhším prepravným pásom v rakúskych Alpách („Krispini-Express“, dĺžka 176 m). Nechýbajú ani čarovné koberce, detské kotvové vleky, kolotoč, domček s herňou, lyžiarske trasy s mini skokanskými mostíkmi a s rozprávkovými postavičkami.

Lyžovačka vo Švajčiarsku

Jungfrau a údolie Haslital

Údolie Haslital v zime je očarujúce. Foto: David Birri, zdroj: Haslital
Haslital, Svajciarsko Údolie Haslital v zime je očarujúce.

V trojici lyžiarskych oblastí Gindelwald-First, Kleine Scheidegg-Männlichen a Mürren-Schilthorn je 213 kilometrov zjazdoviek. Vďaka dvom novovybudovaným vlekom Gimmeln a Allmendhubel ponúka spoločnosť Schilthornbahn AG tú najmodernejšiu infraštruktúru pre všetkých milovníkov zimných športov.

13. decembra sa tiež spustí premávka horskej dráhy Bergbahnen Haslital-Meiringen, ktorá prepravuje hostí k zjazdovkám s dĺžkou približne 60 kilometrov. Novinkou je aj pretekárske lyžiarske stredisko Hasliberg s trvalými pretekárskymi a tréningovými svahmi v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Celosvetovo jedinečnou ponukou je tzv. tandem speedflying, teda akási zmes lyžovania a paraglajdingu. Milovníci akcie vyrazia na lyžiach k útesom, z ktorých potom dych vyrážajúcou rýchlosťou vzlietnu za pomoci padáku smerom k obci Wengen. Razantný zážitok sa končí hladkým pristátím na lyžiach.

Alternatívne môžete počas akčného dňa prežiť povedzme sen o priechode cez celý ľadopád. Sprevádzaná lezecká túra po ľadopáde Sny o ľadopáde („Eisfallträume“) prebieha za využitia techniky lán viacerých dĺžok a umožňuje pochopiť fascináciu ľadom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Švajčiarsko #lyžovačka #lyžiarske strediská #zimná dovolenka #zima 2014