Bratislava: Filmový maratón plný ľadu začína 3. decembra

V Bratislave sa 3. decembra začína cestovateľsko-dobrodružný maratón filmov a prednášok plný ľadu, snehu aj adrenalínu. Diváci uvidia tiež unikátne filmy Snowfilm festu, ktorý bol úspešný aj v Českej republike.

02.12.2014 06:00
Himaláje, Mount Everest, Nepál Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

3.12. Severská inšpirácia

Tomáš Gríger predstaví svoju malinovú cestu do Nórska už túto stredu 3.12. o 19:00 v klube Hlava 22. Prezentácia získala viackrát najvyššie hodnotenia od návštevníkov festivalu Cestounecestou. Svoje dobrodružstvá vyrozprávajú aj dvaja kamaráti, ktorí prešli peši naprieč Islandom a Michal Knitl s prezentáciou toho najlepšieho zo štyroch návštev Nórska.

6.12. Snowfilm fest

16.12. a 17.12. repríza s prednáškou a koncertom

„Najviac ma upútal film High Tension. Situáciu o napadnutí Ueli Stecka v 6000 metroch šerpami som sledoval v správach a nechápal som, ako sa také niečo mohlo udiať. Film rozpráva celý príbeh i to, či sa Ueli plánuje vrátiť do Himalájí alebo nie,“ povedal Michal Knitl, organizátor festivalu v Pezinku a Bratislave.

Nenechajte si ujsť veľkolepé prírodné zábery a freeridové lyžovanie v nórskom filme Supervention, v ktorom hlavný hrdina okrem iného skáče na zjazdových lyžiach zo skokanského mostíka. Uvidíte aj nový film známeho slovenského režiséra Pavla Barabáša – Polárnik. Polárnik je portrétom Petra Valušiaka, ktorý sa zúčastnil mnohých významných polárnych expedícií v zahraničných tímoch.

V kirgizskom meste Arslanbob sa miestni obyvatelia snažia rozbehnúť zimnú turistiku, ktorá je jedinou šancou na prácu počas tuhej zimy. Bonusový film Vaya a la Cumbre hovorí o sne lyžiara mať vlastné lyžiarske stredisko a o problémoch pri prevádzkovaní freeridového areálu El Arpa v Čile. Pozrite si, ako vyriešia podobnú situáciu v Južnej Amerike a v Ázií.

V bonusovej časti festivalu uvidíte vizuálne dokonalý film Icefall o nočnom ľadolezení, prašanové hody v Britskej Kolumbii a na Aljaške vo filme Z A do K a zasa naspäť. Milovníkov adrenalínu určite zaujme český film Huevo o skialpinistickej expedícii do Peru, v rámci ktorej sa Kejda Ski Teamu podarilo zlyžovať niekoľko šesťtisícových vrcholov.

Premietanie filmov Snowfilm festu mohli návštevníci vidieť v novembri vo viacerých mestách na Slovensku. V decembri si môžete filmy vychutnať ešte aj 3.12. v Ružom­berku v Kine Kultura, 5.12. v Martine v Slovenskom národnom múzeu a 6.12. v Sliači v Kine Hron. Podrobnosti nájdete na webovej stránke Pohora.cz.

8. – 11. 12. Prezentácie jedného z najscestova­nejších Slovákov

Štvordňový jedinečný maratón prezentácií Michala Knitla (organizátora festivalu Cestou necestou) Vám ponúka 12 hodín inšpirácie z jeho unikátnych zážitkov z uplynulých rokov. V pondelok 8.12. sa dozviete, aké je to byť „10 rokov na cestách“ doplnenú prezentáciou „Život v komunite“, v ktorej sa zameriava na spôsob života, ktorý mu v posledných rokoch učaroval. Od utorka do štvrtka bude každý deň postupne rozprávať o svojej takmer 15-mesačnej ceste v Ázii.

15.12. Príbehy svetového rozprávača Toma Thumba

Tom, ktorý má dar reči, špecifickú intonáciu a herecké nadanie, vyrozpráva niekoľko svojich cestovateľských zážitkov. Po každom z nich nasleduje krátka skladba, ktorú zložil. Niektoré z viac ako 25 príbehov si môžete vypočuť aj na jeho stránke.

Viac informácií o prednáškach, filmoch a predpredaji lístkov na cestovateľský maratón nájdete na webe Cestounecestou.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #festival #filmy #prednášky #cestovatelia