Matúš Lašan vo videách odkrýva krásy hôr, ktoré bežne nevidieť

Matúš Lašan na svojich fotografiách zachytáva neobyčajnú krásu slovenskej prírody. Zo stoviek unikátnych záberov vytvára tzv. časozberné videá. Fotografiou sa neživí, no napriek tomu jej venuje popri štúdiu medicíny veľa času. V noci vystupuje na vrcholy hôr, aby divákom ukázal, to, čo bežne nezažijú – východy a západy slnka na horách či nočné scenérie hôr s pohybom hviezd.

09.12.2014 06:00
Sivec, búrka, hory, Foto:
Na kopci Sivec študent medicíny s fotografovaním začínal.
debata

Matúš Lašan je vášnivý turista. Keď pred štyrmi rokmi objavil doma zrkadlovku zapadnutú prachom, začal ju na potulkách horami brávať so sebou. V tom čase sa na internete objavili prvé časozberné videá, ktoré ho ohúrili. Odkedy natočil svoj prvý záber, vedel, že je na správnej ceste.

Vo svojej tvorbe sa snaží stále zlepšovať. To, že sa mu to darí, dokazuje aj posledné časozberné video Somewhere in Slovakia 2014 na portáli Youtube, ktoré zdieľajú aj diváci zo zahraničia. Fotografie, ktoré obsahuje, vznikli v priebehu troch rokov na rôznych miestach – vo Veľkom Choči, Muránskej planine, na Kráľovej holi, v Slovenskom raji či na Východnej Vysokej.

Časozberné videá študenta Matúša Lašana vznikli z jeho fotografií slovenských hôr.

„Celý večer a takmer celú noc bola na vrchole Veľkého Choču hmla. Ranný budíček stál však za to. Inverziu v ten deň nečakal snáď nikto, ani ja nie. Práve pre takéto momenty naše hory milujem, dokážu ma neskutočne nabiť energiou,“  hovorí Matúš Lašan o svojom najsilnejšom momente počas „nakrúcania“.

V inverzií zachytil aj svoje obľúbené miesto na Kráľovej holi. „Niet nad inverzné podmienky, kedy trčia iba tie najvyššie vrcholy hôr a všetko ostatné je zahalené do hmly,“ dodáva.

Kráľova hoľa v inverzii. Foto: Matúš Lašan
inverzia, Kráľova hoľa, hory, Kráľova hoľa v inverzii.

Čo sú časozberné videá a ako vznikajú? „Ja tvorím časozberné videá z fotografií. Podstatou tejto metódy je urobiť väčšie množstvo fotografií (250–300), ktoré následne pomocou rôznych programov pustíme za sebou takou rýchlosťou, že ich ľudské oko zaznamenáva ako plynulé video,“ vysvetľuje Matúš Lašan, ktorý sa snaží divákom sprostredkovať také scény, ktoré bežne nezažijú – východy alebo západy slnka na horách, nočné fotografie s točiacimi hviezdami.

Čarokrásne zábery slovenských hôr

Matúš Lašan, študent medicíny, zachytil slovenskú prírodu, ktorá berie dych.

Fotogaléria
Východ slnka na Východnej Vysokej. Sekvencia...
Výhľad na Muránsku Planinu.
+7Inverzia na vrchole Veľkého Choču, ktorá prišla...

„Samozrejme (zber fotografií na video) má nevýhodu v tom, že je človek nútený podstupovať nočné výstupy tmavými lesmi, alebo spávať mimo teplej postele na vrcholoch hôr,“ približuje autor videí tú nepríjemnejšiu časť tvorby. Do hôr ide však aj s vedomím, že mu príroda „nedovolí“ urobiť ani jeden záber. Svetelné podmienky a počasie v horách totiž bývajú veľmi premenlivé.

Na rozdiel od klasického fotografovania, berie ohľad aj na pohyb, ktorý sa stáva najvýraznejším prvkom jednotlivých scén „časozberov“. Sústreďuje sa na oblaky, slnko a hmlu, ale musí filtrovať rušivé pohyby, ktoré by zbytočne odpútavali pozornosť diváka. „(Rušiť) môžu napríklad ľudia, ktorí náhodne prebehnú cez záber, alebo autá, v noci napríklad ich svetlá,“ dodáva autor videí. Dynamiku do deja vnáša pomocou rôznych koľajových a otočných systémov.

Východ slnka na Východnej Vysokej. Sekvencia... Foto: Matúš Lašan
Východná Vysoká, hory, Lašan, Východ slnka na Východnej Vysokej. Sekvencia kvôli zlým predpovediam počasia takmer nevznikla. „Našťastie predpoveď nevyšla," hovorí fotograf Matúš Lašan.

Materiál na jedno video nazbiera priemerne za 3 – 4 mesiace. Niekto by mohol namietať, že rovnaké zábery horskej scenérie by sa dali urobiť aj štandardným nakrútením videa. Študent Matúš však oponuje, že kvalita, ktorú môžete vytiahnuť z fotografií určených na časozberné video, sa oproti žiadnym výstupom z kamier v danej cenovej rovine, nedá porovnať.

Fotografie a časozberné videá Matúša Lašana nájdete na webovej stránke Mlandscapes.sk. Na stránke máte v ponuke aj elektronickú knihu, v ktorej sa autor videí podelil so svojimi skúsenosťami. Jeho ďalšiu tvorbu nájdete aj na facebookovej stránke MLandcaspes.  

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hory #Tatry #fotografia #časozberné videá