Paragliding na snowboarde? Skúste to v Rakúsku!

Počuli ste už o snowkitingu? Ide o šport, ktorý spája paragliding a snowboarding. Vyskúšať si ho môžete aj v kombinácii s lyžami. Okrem výstroja si táto netradičná zimná aktivita vyžaduje vietor, sneh a poriadnu dávku odvahy. Vďaka snowkitingu si môžete pri vašej obľúbenej jazde aj zalietať, alebo sa naučiť robiť špeciálne triky a skoky.

19.12.2014 06:00
snowkiting, sneh, hory, snowboard, lyže, Foto:
Snowkiting - jazda, pri ktorej poletíte. /Ilustračné foto/
debata (1)

Snowkiting (pozostávajúci zo slov snow – sneh, kite – šarkan, drak), je jeden z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich zimných športov. Môžete ho prevádzkovať na rovine (ideálne na rozsiahlych pláňach bez stromov), ale aj na kopcoch vo vysokohorskom prostredí. Okrem skvelej zábavy si ušetríte nervy aj peniaze pri čakaní na vlek. Svoj „vlek“ totiž máte stále so sebou.

Na tento šport sa využíva špeciálny padák, tzv. kite. Vhodný je najmä šarkan s otvorenými komorami – tzv. komorový. Jazdci však často preferujú nafukovací typ draka, ktorý sa používa najmä v kombinácii so surfom na vode.

Vydrž a poletíš!

Výhodou pristávania snehu je, že potrebujete menej sily, ako pri dopade na vodu. Môže za to dobrá priľnavosť lyží a snowboardu k snehovému povrchu. Pri tomto športe nepotrebujete špeciálne oblečenie – pokojne použite snowboardové alebo lyžiarske. Dbajte však na to, aby boli materiály priedušné, a dobre odvádzali teplo.

Ako dlho trvá, kým vzlietnete do vzduchu? Stredne-pokročilý lyžiar alebo snowboardista to zvládne za tri dni, tým zdatnejším postačí aj jednodňový kurz.

Adrenalín v rakúskom stredisku Obertauern

Za týmto adrenalínom nemusíte cestovať ďaleko. Školy snowkitingu nájdete na Slovensku i v Čechách. Ranné lekcie snowkitingu ponúka tiež rakúske stredisko Obertauern v škole s príznačným názvom Vydrž!(Hang on). Nechajte sa poučiť o správnych športových technikách a koordinácii tela, aby ste sa neskôr mohli bezstarostne spúšťať z horských výšin.

Rakúske stredisko Obertauern zaradil webový portál National Geographic.com medzi Top 10 miest, kde si môžete vyskúšať alternatívne zimné aktivity.

Sneh od novembra do mája

Stredisko Obertauern je jedno z najobľúbenejších lyžiarskych stredísk v Alpách. Môže za to aj fakt, že sa v oblasti zväčša udrží sneh od novembra až do začiatku mája. V oblasti sa nachádza asi 150 hotelov, dovolenkových apartmánov, penziónov a šesť hostelov vo všetkých cenových kategóriách.

V stredisku Obertauern si užijete takmer 100 km... Foto: SHUTTERSTOCK
lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže, prilba, V stredisku Obertauern si užijete takmer 100 km zjazdoviek. /Ilustračné foto/

Na svoje si príde každý

Do strediska sa vyveziete v dvadsiatich šiestich kabínkových lanovkách a vlekoch s kapacitou takmer 50 tisíc ľudí za hodinu. Medzi ďalšie adrenalínové aktivity, ktoré ponúka je snow biking, teda bicyklovanie na snehu.

Ak ste zástanca tradičných zimných športov, nemusíte sa báť. Dobrú lyžovačku, či snowboardovú jazdu si užijete na približne 100 kilometrov zjazdoviek, z ktorých je 61 km označených ako „nenáročné“ (označené modrou farbou), 35 km „stredne ťažké“ (čierne) a 4 km ako „náročné“ (červené) trate.

Keď vás láka nočné lyžovanie, vychutnajte si ho od pondelka do štvrtka od 19. – 22. hodiny na 1,5 km dlhej trati. Na svoje si prídu aj milovníci bežkovania na trati Hundsfeld, ktorá vás počas šiestich kilometrov prevedie krásnou horskou prírodou.

Ako sa dostať do strediska Obertauern?

Obertauern leží 90 km južne od Salzburgu v nadmorskej výške 1 630 m s lyžiarskou plochou, ktorá sa rozprestiera na 2 313 metroch. Stredisko je 220 km vzdialené od Mníchova a 320 km od Viedne.

Do Salzburgu môžete z Bratislavy využiť leteckú dopravu. Priame spojenie ponúka aj viedenské letisko. Cesta vám potrvá približne dve a pol hodiny. Ak pôjdete vlakom, zvoľte cieľovú stanicu Radstadt, ktorá sa nachádza 20 km od Obertauernu. Z Bratislavy sa tam dopravíte asi za šesť hodín. Z Radstadtu do strediska jazdí pravidelná autobusová linka.

Viac informácií nájdete na webovej stránke strediska Obertauern.com.

Zdroje: Maroundpartner­.com, Kiting.sk Boardacademy.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #lyžovačka #snowkiting #adrenalín #zima 2014 #snowboard