V Lomnickom sedle otvorili najvyššiu zjazdovku

Najťažšia zjazdovka na Slovensku je od piatka pripravená privítať lyžiarov v Lomnickom sedle vo Vysokých Tatrách. Otvorili ju o deň skôr, ako bolo pôvodne plánované.

16.01.2015 18:24
debata (2)

Zuzana Fabiánová zo spoločnosti Tatry Mountain Resorts potvrdila, že za to môže priaznivé počasie. Milovníci zjazdového lyžovania sa môžu tešiť na jazdu po upravovanej zjazdovke z Lomnického sedla na Skalnaté pleso, dlhú 1 240 metrov. Začína sa vo výške 2 190 metrov nad morom a s výnimkou Álp ide o najvyššie položenú zjazdovku v strednej Európe.

„Prevýšenie čiernej zjazdovky v Lomnickom sedle je 439 metrov. Svah sa upravuje denne ratrakom a je sondovaný a monitorovaný Horskou záchrannou službou, ktorá určuje, či je možné v Lomnickom sedle lyžovať, alebo je zjazdovka uzavretá pre zvýšené riziko pádu lavín,“ vysvetlila Fabiánová. Dodala, že trať z Lomnického sedla na Skalnaté pleso a odtiaľ ďalej po červených zjazdovkách zo Skalnatého plesa až do Tatranskej Lomnice má päť a pol kilometra a je najdlhšou tatranskou zjazdovkou s celkovým prevýšením 1 300 metrov.

Skúsenejší lyžiari si môžu užiť aj jazdu vo Francúzskej mulde, ktorá je jednou z možností, ako zlyžovať Lomnické sedlo. Francúzska mulda je juhozápadnou časťou Lomnického sedla. Náročná trať freeridového typu má dĺžku 1 380 a prevýšenie 408 metrov. Momentálne je tam približne 150 cm prírodného snehu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #zjazdovka