Po vlaňajšom trápení Liptov ožil, novinky zabrali

Väčšina hotelierov v Nízkych Tatrách pocítila výpadok klientov z rusky hovoriacich štátov, väčšiu pozornosť venovali domácim.

12.03.2015 06:00
Chopok Foto:
Chopok láka lyžiarov aj turistov.
debata (4)

Vynikajúce snehové podmienky, takmer plne obsadené hotely a rastúci počet slovenských dovolenkárov. Tohtoročné jarné prázdniny na Liptove sa očividne vydarili. Napriek výpadku klientely spoza východných hraníc sa zdá, že diery v návštevnosti sa v zime podarilo zaplátať. Samotní hotelieri však avizujú zmenu v správaní sa návštevníkov.

Po vlaňajšom trápení sa karta obrátila a turisti sa opäť húfnejšie vracajú na Liptov. Aj keď k ideálu vedie ešte dlhá cesta, ostatné týždne dávajú nádej na optimizmus, čo potvrdzujú aj údaje od hotelierov. "Vo všetkých termínoch jarných prázdnin registrujeme nárast obsadenosti kapacít hotela o cca 10 – 15 % v porovnaní s minulým rokom. Konkrétne náš hotel bol takmer stále obsadený na úrovni medzi 90 – 92 %,” konštatuje Eva Zahoranská, riaditeľka Hotela SOREA SNP v Demänovskej doline.

Väčšina hotelierov pocítila výpadok klientov z rusky hovoriacich štátov, o to väčšiu pozornosť museli venovať domácim dovolenkárom. Stále výraznejšie sa u nich prejavuje a prehlbuje vplyv počasia na správanie sa hostí, ktorí reagujú najmä na snehové správy.  Zároveň sa skracuje doba ich pobytu v hoteli. „Dlhodobejšie pobyty začínajú viac rezervovať hostia z Českej republiky a z Poľska. Keď napadne sneh, postupne sa hlásia aj hostia zo Slovenska, čo vytvára veľký tlak na rezervačné oddelenie a recepciu. V čase prázdnin Východoslovenského a Stredoslovenského kraja bol hotel plne obsadený a to i vďaka tomu, že prázdniny mali aj deti v Poľsku a Českej republike,“ vysvetľuje riaditeľ Wellness Hotela Chopok Tomáš Kubica.

Celkom nečakane však sklamala návštevnosť počas západoslovenských prázdnin, ktoré bývali po minulé roky tradične najvyťaženejšie. „Predaj prázdninových pobytov bol vynikajúci, tento rok sme zaznamenali paradoxne najmenší záujem počas prázdnin bratislavského regiónu. Hotel sme síce mali vypredaný, no slovenská klientela v tomto termíne tvorila len približne 35%,“ informuje riaditeľ Hotela JUNIOR Jasná Radoslav Chovančík.

Novinkou tohtoročnej zimnej sezóny je predaj skipasov priamo na recepciách ubytovacích zariadení a táto služba sa u klientov ihneď stretla s pozitívnym ohlasom. „Každý rok sa snažíme služby pre lyžiarov zlepšovať. Aj túto zimu sa osvedčil bezplatný Ski & Aqua bus, ktorý pomáha dovolenkárom ušetriť nemalé finančné prostriedky. Veľmi vítame aj lepšie spojenia a služby železničnej dopravy, ktoré k nám pritiahli nielen množstvo Slovákov, no vďaku vlaku Pendolino sa k nám v rekordnom čase dostanú aj návštevníci z Česka,“ pochvaľuje si riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #prázdniny #Nízke Tatry #Liptov