Na Zemplíne si počas víkendu poriadne nabrúsia kosy

Najlepší kosci z celého Slovenska sa stretnú v sobotu 16. mája v Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou, aby svoje umenie predviedli na 6. ročníku majstrovstiev v kosení ručnou kosou Zemplínska ostrá kosa.

15.05.2015 14:00
debata

Svoju účasť potvrdili kosci z Považia, Horehronia, Oravy, Turca, Šariša, Abova, domácich bude reprezentovať Hrušovská družina. Organizátori podujatia pozvali na spestrenie programu Poddukelský umelecký ľudový súbor z Prešova, ktorý sa predstaví programom Návraty.

Súťažiť sa bude v piatich kategóriách, pričom pre koscov sú pripravené časti lúky od 25 do 100 metrov štvorcových. Rozhodcovia zastavia časomieru, keď súťažiaci skosí poslednú trávu a zdvihne ruku.

Arbitri verejne vyhlásia základný čas, následne prekontrolujú kvalitu pokosenej plochy. Hodnotí sa rovnomernosť strniska, ak kosec nechá trávu vyššiu ako päť centimetrov dostane trestné sekundy.

Nesúťažne si môžu svoju zručnosť s kosou vyskúšať aj diváci po vyhodnotení oficiálnej časti. Pre verejnosť je pripravené exhibičné kosenie. Kosy im požičajú súťažiaci.

Program sa začne už ráno, kedy sa na kočoch a vozoch vyberú speváci s koscami pozvať ľudí z obce na podujatie.

Súťažiť sa bude pri ihrisku, kde už pri prezentácii od 10:00 bude vítať hostí mužská spevácka skupina Hrušovské chlopy a spevácke skupiny z Nižného Hrabovca, Poše, Moravan a Hencoviec.

Samotná súťaž sa začne o 11:00. Popoludní po vyhodnotení disciplín vystúpi Poddukelský umelecký ľudový súbor.

Starosta obce Ján Fenčák informoval, že súťaž organizuje Slovenský kosecký spolok, pomoc prisľúbili členovia Jednoty dôchodcov Slovenska, poľnohospodárske družstvo i obecný úrad a Hornozemplínske osvetové stredisko z Vranova nad Topľou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín #súťaž v kosení trávy