VIDEO: V treskúsich mrazoch lezie na hory, aby natočil dychberúce zábery

Keď má Jozef Dovičin voľno, zbalí zrkadlovky a vyberie sa do hôr, aby zvečnil krásu východu slnka zo zasneženého Choča či hviezdne nebo nad Rozsutcom. Točí dlhé hodiny záznamov, z ktorých doma vyrába niekoľkominútové timelapsové (časozberné) videá. Ani mráz a extrémne náročné túry ho neodradia, aby ukazoval ľuďom krásu Slovenska.

02.06.2015 07:00
Malá Fatra, printscreen, timelapse, časozberné...
Printscreen z videa Jozefa Dovičina.
debata (1)

Jozef má rád oblasť Terchovej, pretože je tam toho na malom území skutočne veľa krásneho. „Tak mi napadlo ešte na začiatku zimy, že spravím krátky dokument o zimných krásach Terchovej, Jánošíkových dier, Veľkého a Malého Rozsutca,“ vysvetľuje. Tie sú podľa neho práve v zime najkrajšie.

Pochádza z Trenčianskeho kraja, takže to nemal práve najbližšie, ale, ako hovorí, je zvyknutý cestovať často aj oveľa ďalej. Motiváciou mu bolo priblížiť tú nádheru, ktorú dokáže pani zima vykúzliť pre turistov aj neturistov, ktorí nemajú možnosť vidieť ju na vlastné oči – najmä v zime, keď je cesta do hôr národná na fyzičku.

„Čakal som na vhodné zimné podmienky a tie nastali začiatkom februára tohto roku. Počas tohto mesiaca som natočil všetko, čo som potreboval," opisuje Jozef. Veľmi mu pomohlo, že ho podporil hotel, ktorý sa nachádza blízko Jánošíkových dier, takže ubytovanie mal vždy zabezpečené zadarmo.

Jediný problém bolo natočiť východ a západ slnka z Veľkého Rozsutca – kvôli východu šiel hore trikrát. Raz sa stalo, že ešte hodinu pred brieždením bolo skoro jasno, ale zrazu sa začala približovať nízka oblačnosť, takže z východu nakoniec nebolo nič.

Druhý raz napadlo v noci viac ako pol metra snehu, takže prešlapával cestu na snežniciach a v trištvrtine Rozsutca to vzdal, lebo už nemal dosť síl. Natočiť východ sa mu teda podarilo až na tretíkrát – na vrchol šiel o tretej ráno.

Printscreen z videa Jozefa Dovičina.
Malá Fatra, printscreen, timelapse, časozberné video, Jozef Dovičin Printscreen z videa Jozefa Dovičina.

So západom slnka to bolo podobne, tiež to vyšlo až na tretí pokus, ale stálo to za to, vraví. Ešte 50 výškových metrov pod vrcholom sedela hmla, ale hore to bola neskutočná nádhera. „Kým som som šiel nahor, neveril som, že sa to môže podariť, bol som tesne nad inverziou,“ spomína Jozef.

Nočný záber z Veľkého Rozsutca bol tiež zaujímavý. V jeden večer o 21. hodine sa vybral hore a okolo polnoci sa dostal na vrchol. „Riadne tam fúkalo, teplota bola pod – 20 stupňov a ja som nemal spacák, ale prežil som to až do ôsmej ráno,“ opisuje s úsmevom.

Čakať hodiny na mieste a mrznúť

Na nakrúcanie sa každý filmár musí poriadne pripraviť. „Najprv treba zistiť, aké bude počasie. Stačí, že hlásia na horách silný vietor, a viem, že nemá cenu tam ísť,“ hodnotí filmár.

Printscreen z videa Jozefa Dovičina.
Malá Fatra, printscreen, timelapse, časozberné video, Jozef Dovičin Printscreen z videa Jozefa Dovičina.

Veľakrát sa tiež stalo, že keď vyšiel hore, počasie sa natoľko zhoršilo, že z natáčania nebolo nič. „Tak to bolo napríklad s Veľkým Chočom – spal som hore, bola krásna jasná noc a tešil som sa na východ slnka. Vtom však prišla hmla a to bol koniec.“

Niekedy stačí len zostúpiť niekoľko výškových metrov a je zasa krásny výhľad na krajinu, ale to nemusí byť pravidlo. „Nie každý dokáže čakať na jednom mieste aj päť hodín a mrznúť, ale ja som zvyknutý, pre mňa je to relax. Cestujem takto po celom Slovensku a väčšinou sám,“ vysvetľuje Jozef.

Niekedy sa však stáva, že nafotí, čo potrebuje, schová techniku a zrazu zbadá ešte krajšie podmienky alebo lepšie svetlo. Vtedy ide na to odznova.

Pred chladom však treba chrániť aj techniku. „Keď je počasie extrémne, napríklad je tých – 20 C, na zrkadlovky natiahnem ponožky. Musím si však dávať pozor a nedotýkať sa skla na objektíve (niekedy stačí mať prst aj blízko skla), aby sa na ňom nespravila námraza,“ vysvetľuje.

Ľudia nedocenia, čo niekto robí pre Slovensko

Príchodom domov sa začína ďalšia etapa. „Editácia natočeného videa mi zabrala tri týždne, spravil som dve verzie, jedna je dlhá až 19 minút, druhá má 4 minúty a je čisto timelapsová.“ V tých štyroch minútach timelapsového videa je okolo 20 hodín záznamu.

Printscreen z videa Jozefa Dovičina.
Malá Fatra, printscreen, timelapse, časozberné video, Jozef Dovičin Printscreen z videa Jozefa Dovičina.

Výhodou je, že to fotí na dve zrkadlovky a jeden fotoaparát zo záznamu do 4K videa, takže, ako hovorí, neutečie mu žiaden záber. „Rád by som z toho spravil aj dokument s hovoreným slovom, len na to momentálne nemám čas,“ plánuje.

Videá robí Jozef len ako koníček. „Bol by som rád, keby točenie dokumentov bolo moje povolanie, ale na Slovensku je to veľmi veľmi ťažké. Tu ľudia nevedia doceniť, čo niekto robí pre túto krajinu a jej zviditeľnenie. Tak sa tomu venujem len vo voľnom čase,“ vysvetľuje amatérsky filmár.

„Hlavne v práci sa mi čudujú, že často slabo makám, ale nevedia, čo obetujem pre moju vášeň.“

Printscreen z videa Jozefa Dovičina.
Malá Fatra, printscreen, timelapse, časozberné video, Jozef Dovičin Printscreen z videa Jozefa Dovičina.

A čo bude nasledovať po Malej Fatre? „Povedal som si, že z každého pohoria na Slovensku spravím hovorený dokument.“ Popri tom vyrába aj krátke videá z rôznych kútov krajiny a akcií, ako rytierske turnaje, jazdy parných vlakov či áut veteránov… Je toho veľa.

„Teraz ma začali fascinovať aj nočné zábery a prechody ročných období, ktoré zaznamenávam z tých istých miest,“ hovorí Jozef.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dokument #Fatra #časozberné videá