Sezónu odštartuje odomknutie Štrbského plesa

Letnú sezónu vo Vysokých Tatrách odštartuje symbolické odomykanie jazera na Štrbskom Plese v piatok o 11:00. V sobotu zase na Popradskom plese symbolicky otvoria doliny.

11.06.2015 16:15 , aktualizované: 16:35
vysoke tatry, turistika, cestovny ruch,... Foto: ,
Cez víkend čakajú na návštevníkov Tatier prvé podujatia z 37 plánovaných.
debata (1)

Víkend bude patriť aj prvým akciám v rámci Tatranského kultúrneho leta, ktorých by počas nasledujúcich mesiacov malo byť dokopy 37. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry vyčlenila podľa jej výkonnej riaditeľky Lenky Maťašovskej na letnú turistickú sezónu približne 300-tisíc eur.

V sobotu večer sa uskutoční tradičné stretnutie v Starom Smokovci pri prameni Kyselka. Počas neho predstavia aj nové knihy historika a muzeológa Ivana Bohuša. „Následne na to sa o 20:00 začne otvárací koncert Tatranského kultúrneho leta v areáli kúpeľov Nový Smokovec,“ priblížila Maťašovská.

Organizátori podujatí tam otvoria nový amfiteáter spolu s hosťom z Českej republiky, ktorým je skupina Banjo Band Ivana Mládka. Podľa nich sa na koncerte zídu aj ľudia z podhoria, keďže táto skupina v Tatrách ešte nevystupovala.

V nedeľu sa v parku v Tatranskej Lomnici uskutoční Juniáles, určený pre všetkých návštevníkov i domácich. Aj nasledujúci týždeň bude v podtatranskom regióne bohatý na niekoľko podujatí. V pondelok 15. júna v Poprade odštartuje tenisový turnaj Poprad–Tatry Challenger Tour 2015.

Nasledovať bude veľký taliansky festival Viva Italia, ktorý sa začne v utorok 16. júna v Tatranskej galérii v Poprade. Tento rok potrvá šesť dní, akcie budú na Námestí sv. Egídia a v galérii pripravené pre návštevníkov do nedele 21. júna.

„Podujatí je veľmi veľa a takto to bude vyzerať aj počas celej letnej sezóny, keď sa takmer každý víkend uskutoční väčšie či menšie podujatie. Okrem toho sme pripravili niekoľko iných noviniek, napríklad popradský akvapark skrášlil svoju zónu a otvoril nové wellness spa,“ dodala výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Maťašovská upozornila, že návštevníci Tatier môžu využiť aj mobilnú aplikáciu s názvom Región Vysoké Tatry. V nej nájdu mapu všetkých cyklotrás, zoznam reštaurácií, lekární a podobne. „Je to istým spôsobom encyklopédia do vrecka. Aplikácia je pravidelne aktualizovaná, sú tam otváracie doby reštaurácií, hotely, informácie o doprave a podujatiach,“ vysvetlila Maťašovská.

Podľa jej slov sa aplikácia, ktorú OOCR spustila minulý rok, osvedčila. Sťahovali si ju ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Dostupná je v troch jazykoch. „Pracujeme naďalej na tom, aby sme zlepšili podmienky pre pobyt vo Vysokých Tatrách. Či už ide o mobilnú aplikáciu, rôzne navigačné systémy, ale aj cyklochodník na trase Starý Smokovec – Tatranská Lomnica, ktorý by mal byť opravený,“ dodala riaditeľka OOCR.

Podľa jej informácií sa momentálne v Tatrách značkujú bežecké trate pre bežcov, ktoré by mali byť nahodené do spomínanej mobilnej aplikácie počas nasledujúcich dvoch týždňov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Štrbské pleso #turistická sezóna