Nepál po otrasoch otvoril poškodené pamiatky. UNESCO dvíha varovný prst

Nepál napriek varovaniam expertov znovu otvoril šesť zo siedmich pamiatok zaradených na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré poškodili dve silné zemetrasenia. Tie zasiahli krajinu 25. apríla a 12. mája.

16.06.2015 13:00
Nepál, pamiatky, UNESCO, turisti, zemetrasenie, Foto: ,
Nepálske úrady vraj prijali opatrenia na zaistenie bezpečnosti.
debata

Nepálske úrady dúfajú, že týmto spôsobom nalákajú späť do krajiny zahraničných turistov, napísala agentúra AP.

Silné otrasy si vyžiadali viac ako 8 700 mŕtvych a spôsobili značné škody na státisícoch budov, vrátane dávnych chrámov, palácov a ďalších historických pamiatok obľúbených medzi turistami.

Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) minulý týždeň vyjadrila obavy z plánovaného znovuotvorenia pamiatok a apelovala na turistov, aby boli mimoriadne opatrní a aby návštevu starostlivo zvážili.

„Vyzývame ľudí, aby prišli do Nepálu na dovolenku, a pomohli tak v obnove krajiny,“ vyhlásil minister turistiky Kripasur Šerpa.

Nepálske úrady vraj prijali opatrenia, ktoré majú zabezpečiť, že návšteva týchto pamiatok bude pre turistov bezpečná.

Pre turistov budú vraj v niektorých lokalitách k dispozícii ochranné prilby a tiež ukazovatele a sprievodcovia, ktorí ich povedú bezpečnými prehliadkovým trasami, aby sa stavby ďalej nenarušovali.

Nepálčania dávajú Káthmándú po zemetraseniach... Foto: SITA/AP, Niranjan Shrestha
Nepál, pamiatky, UNESCO, turisti, zemetrasenie, Nepálčania dávajú Káthmándú po zemetraseniach dokopy.

Pri otrasoch pôdy sa zničilo vyše 740 historických budov a na ich obnovu bude potrebných najmenej 18 miliónov dolárov, oznámili úrady.

Nepál každý rok navštívi asi 800-tisíc zahraničných turistov a vláda sa obáva, že ho zemetrasenie pripraví o nemalé zisky z turistického ruchu v tejto himalájskej krajine.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #pamiatky #UNESCO #Nepál