Ako cesta do stredu zeme: Na Islande vyhĺbili najväčšiu ľadovcovú jaskyňu

Pred časom sa skupina islandských podnikateľov zamyslela, ako by sa dala turistom ukázať krása tamojších ľadovcov nielen zhora, ale aj priamo zvnútra, píše portál CNN.com. Rozhodli sa teda kopať... Riskantný projekt, ktorý sa na začiatku stretol aj so skeptickými komentármi, sa nakoniec vydaril.

02.07.2015 07:00
debata

Po štyroch rokoch, začiatkom júna 2015, otvorili v západnej časti Dlhého ľadovca (Langjökull) najväčšiu umelú ľadovú jaskyňu na svete Into the Glacier. Vďaka jej hĺbke môžete preniknúť do útrob zamrznutého masívu a dotknúť sa ľadu, ktorý sa tvoril pred dávnymi stáročiami.

Samotný vchod do jaskyne pôsobí skľučujúco – napriek vzrušeniu z výpravy ide z tmavej chodby zívajúcej uprostred bieloby trocha strach. Vaše oči si musia privyknúť na prítmie, ktoré ostro kontrastuje s vonkajším silným jasom z odrazu slnka na snehu. Pred samotným vstupom vám na topánky pripnú mačky, aby ste sa dokázali pohybovať po klzkej zemi a môžete vyraziť na prieskum 500 metrov chodieb a ľadových miestností.

Ako postupujete tunelom hlbšie a hlbšie, farba stien sa z bielej cez nebovú pomaly zmení až na prekvapivo tmavomodrú. Úzka chodba vás pozvoľna dovedie do priestrannej „kaplnky“, ako miestnosť nazvali developeri. Ľadová jaskyňa, ktorá má strop a steny vystužené drevenými trámami, slúži ako nevšedný priestor pre oslavy, svadby či koncerty.

#icecaveiceland#entrance#glacier #welcome#langjokull#journey#adventure #ice#glacial

Fotka zveřejněná uživatelem Into the Glacier (@intotheglacier),

Stavba hlbokej ľadovcovej jaskyne v nadmorskej výške 1 260 metrov si vyžiadala veľa námahy, odstránili pri nej 5 500 m3 ľadu a podnikateľov vyšla na 2,2 milióny eur. „Keď sa rozhodnete hĺbiť tunel pod hrubými vrstvami ľadu a snehu, musíte sa pripraviť na náročné prekážky,“ povedal CNN manažér islandského projektu Into the Glacier Sigurdur Skarphedinsson. Odhaduje, že jaskyňa sa môže bez väčšej údržby zachovať v dnešnom stave asi 10 až 15 rokov. Potom bude treba niektoré časti zrekonštruovať. Najsilnejším faktorom, ktorý veľa ovplyvňuje, je podľa neho podnebie. „Neraz tu čelíme extrémnemu počasiu,“ vysvetľuje Skarphedinsson.

Počas zimy sa každý deň začínal odpratávaním snehu spred vchodu do jaskyne, ktorý vždy v noci úplne zavialo. V júni sa Island rozzelená, ale 11 % z jeho rozlohy trvalo pokrýva ľad. Druhý najväčší islandský ľadovec Langjökull si jaskynní developeri vybrali preto, že sa nachádza len 130 kilometrov od metropoly Reykjavík.

Aj samotná cesta k jaskyni je adrenalínovým dobrodružstvom. Keď vozidlo s turistami nabehne na prasklinu v ľade zakrytú čerstvo napadnutým snehom, môže skončiť s poškodenou nápravou. Návštevníkov preto vozia v špeciálne upravenom nákladnom aute, ktoré kedysi slúžilo pri extrémnych misiách NATO.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #jaskyňa #Island