Víkend je ideálny na táborenie. Čomu sa pri ňom vyhnúť a ako si ho naplno užiť?

Zápchy na uliciach, desiatky nezodpovedaných e-mailov v schránke, plné supermarkety. Práve ste sa vrátili z dovolenky a už sa vám opäť žiada odcestovať z mesta a užiť si oddych v prírode? Vyberte sa na víkend kempovať! Obdobie babieho leta, keď už teploty nelámu rekordy, ale stále vládne veľmi príjemné počasie, je na stanovačku ako stvorené. Máme pre vás niekoľko tipov, ako si ju užiť čo najlepšie.

29.08.2015 07:00
kempovanie, stanovanie, stan, rodina, príroda,... Foto:
V kempe robte len to, čo vás naozaj teší a pri čom sa budete cítiť uvoľnene. Prišli ste si predsa oddýchnuť.
debata

Vyberte si kemp blízko vášho domova. Čím menej času strávite v aute, tým skôr sa ocitnete v náručí prírody a váš relaxačný víkend sa môže začať. Cieľom predsa nie je sedenie za volantom, ale oddych. Navyše, v prípade zlého počasia nebude vaša upršaná cesta späť v premočenom oblečení trvať celú večnosť.

Pokiaľ nejdete do oficiálneho táboriska, dobre si overte, či je na mieste povolené stanovať. Do kempu sa snažte doraziť čím skôr. Keďže tam nie sú dopredu rezervované miesta ako v hoteli, kto prv príde, ten si vyberie najlepší kút.

Ak sa chystáte cez víkend aj na túru, dobre si skontrolujte výbavu. Okrem zabalenia oblečenia do každého počasia – keďže na sklonku leta bývajú noci chladnejšie a môže sa znenazdajky aj rozpršať – si pred cestou vyskúšajte turistické topánky a preverte, či nemajú trhliny. Pokiaľ ste si kúpili nové, nezabudnite ich poriadne rozchodiť. Rovnako, ak máte nový stan, skúste ho poskladať ešte doma. Nie každá konštrukcia sa totiž rozloží akoby mávnutím čarovného prútika. Predídete tak hodinám nervózneho bojovania s plachtami a kovovými tyčkami, ktoré budú robiť všetko preto, aby vám znepríjemnili život. A nezabudnite si ani kladivo na upevnenie bočných lán k zemi.

Počas kempovania obmedzte internet a telefón. Na prvý pohľad sa to zdá ako banálne a ošúchané odporúčanie, no zvlášť to platí pre kratšie víkendové pobyty. Pár hodiniek na sociálnej sieti a pri kontrolovaní mailov sa v desiatich dňoch pobytu pri mori ľahko stratí spolu s obláčikmi na letnej oblohe. Stodvadsať minút zdieľania fotografií, písania si s priateľmi a čítania správ však počas víkendu znamená veľa a vy ľahko prídete o očarujúci západ slnka, ktorý od zajtra môžete sledovať už len v televízii.

Podobné je to aj s hudbou. Obľúbené pesničky nám znejú cestou vlakom, pri šoférovaní aj počas varenia. Cez táborový víkend si doprajte úplnú zmenu – dajte prednosť zvukom prírody a rozhovorom s rodinou či priateľmi. Váš pobyt „za hranicami všedných dní“ tak prinesie ešte viac relaxu a možnosť odstrihnúť sa od všednosti.

V kempe nerobte nič. Doslova. Alebo robte len to, čo vás naozaj teší a pri čom sa budete cítiť uvoľnene. Nemusíte hneď po príchode do táboriska zháňať drevo na oheň, bežať do miestnych minipotravín dokupovať zeleninu, ktorú ste zabudli pribaliť pred odchodom, alebo úzkostlivo strážiť, aby sa deti nezablatili pri hre na schovávačku medzi stromami.

Rovnaké pravidlo platí tiež pri varení. Aj keď je príprava jedla váš koníček a nič nechutí lepšie ako kotlíkový guláš s arómou pravého dymu, jeho príprava pre viacero stravníkov a navyše „v bojových podmienkach“ zaberie aj pol dňa. Rodina sa počas dvoch dní zaobíde bez varenej stravy, len s instantnou polievkou, paštétou na chlebe a špekáčikmi s kečupom. Využite čas oddychu a pokoja na maximum.

Na konci vášho táborového víkendu nezabudnite odniesť všetky odpadky a pre istotu majte pripravené aj vlastné vrecia – verejné kontajnery môžu byť beznádejne preplnené.

Kempy a miesta na stanovanie na Slovensku

Prešovský kraj:

Camping Goralský Dvor

Autocamp Levoča

Rijo Camping Stará Lesná

Autocamping Tatranská Štrba

Tatranec Camp

autokemping Chminianska Nová Ves

Camping Dunajec

Autocamping Snina

Košický kraj:

Autocamping Podlesok

Campsite Penzion Sokol

Camping Hôrka

Autocamping Salaš Barca

Autocamping Tajvan Čaňa

Autocamping Mária

Žilinský kraj:

Kemping Slnečné skaly

Vila Betula Camping

Športovo-rekreačné zariadenie Drienok

Camping Mara Liptovský Trnovec

Minikemp Šíp

Autocamp Stará Hora

Tilia Camp Gäcel

Autokemp Borová Sihoť

Autokemping Oravice

Autocamping Turiec

Autocamping Trusalová

ATC bystrina

Kemping Belá Nižné Kamence

Autocamping Varín

Autocamp Račkova Dolina

Kemping Liptovská Kokava

Autocamping Diviaky

Autocamping Vavrišovo

Autocamping Podlesok

Banskobystrický kraj:

Hodruša Kemp KONIBAR

Autocamp Drevenica Revište

Camping Lazy

Camping Tajch Centrum LOSOS

Táborisko Majerka

Kemping Sediacky Dvor

Trenčiansky kraj:

Camping Bojnice

Rekreačný areál Zelená voda

ATC Nitrianske Rudno

Autocamping na ostrove

Autokemping Manín

Trnavský kraj:

Autokemping Thermalpark Dunajská Streda

Chatová Osada Vincov Les

Camping Pullmann

Rekreačné Stredisko Gazárka

Caravan Camp DS

Stellplatz Čilistov

Bratislavský kraj:

Autocamp Zlaté Piesky

Camping Park Karpaty

Kemp Slnečné Jazerá

Areál Divoká Voda

ATC Rudava

Nitriansky kraj:

Rekreačné Zariadenie Margita – Ilona

Thermal Kesov

Camp Vodník

Bike Stop Mužla

Zdroj: Stanuj.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stanovačka #kempy #víkend