Turisti v Číne zažili hrôzu, sklenený most nad roklinou začal praskať

Čínske úrady museli len 14 dní po spustení prevádzky uzavrieť sklenený chodník nad hlbokým údolím v centrálnej provincii Che-nan. Jedna sklenená tabuľa začala praskať a rozpadla sa na drobné kúsky, informovala agentúra AP. Chodník je vo výške 120 metrov nad zemou a poskytuje úchvatný pohľad na krajinu.

08.10.2015 15:00
Čína, sklenený most, praskliny, popraskaný, Foto: ,
Sklenený most ponúka úchvatné výhľady na čínsku prírodu.
debata

Incident sa podľa stanice CNN stal už v pondelok, medzi návštevníkmi vypukla panika a začali utekať. Riaditeľstvo vyhliadkovej trasy v parku Jün-tchaj-Šaj ale najnovšie oznámilo, že popraskala len jedna z troch vrstiev skla a nikto nebol ohrozený na živote. Na mieste sú odborníci, aby zistili príčinu poruchy. Sklenené pláty vraj majú nosnosť 800 kilogramov na meter štvorcový.

CNN citovala návštevníkov, ktorí boli v pondelok na mieste. „Blížil som sa ku koncu trasy a náhle som počul hlasnú ranu. Podlomili sa mi nohy, pozrel som sa dole a zistil, že tabuľa skla podo mnou popraskala. Ľudia kričali rovnako ako aj ja. Začal som utekať a tlačiť ľudí, ktorí boli predo mnou. Bol som zdesený,“ napísal na čínske sociálnej sieti jeden z užívateľov.

Praskliny v sklenenej tabuli chodníka. Foto: Reuters, REUTERS TV
Čína, sklenený most, praskliny, popraskaný, Praskliny v sklenenej tabuli chodníka.

Sklenený chodník otvorili 20. septembra a je zavesený vo výške 1 080 metrov nad morom v dĺžke 260 metrov pozdĺž úbočia skalného útesu.

Sklenené tabule sú údajne vyrobené z trojvrstvového kaleného skla. Vedenie parku vydalo vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že pri pravidelnej inšpekcii sa „zistilo niekoľko trhlín“. Užívateľ mikroblogu Weibo ale s týmto vyhodnotením nesúhlasí. „Rozhodne nešlo o pár prasklín, vyzeralo to, že sa rozpadla celá tabuľa,“ napísal.

Chodník bude uzavretý, kým sa poškodená časť nevymení. Vedenie parku ale trvá na tom, že podobné incidenty sa stali aj na sklenených výškových trasách inde na svete. Napríklad vlani na londýnskym Tower Bridge.

CNN uviedla, že sklenené vyhliadkové trasy v Číne začínajú byť mániou. Ešte tento rok má byť otvorený opäť v provincii Chu-nan sklenený most nad kaňonom Čang-ťia-ťie. Bude dlhý 430 metrov a povedie vo výške 300 metrov, takže sa stane najdlhším skleneným premostením na svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #mosty #turisti #Čína #panika #sklo