Turisti zhodnotili Poprad a Tatry. Čo sa im páčilo a čo ich nepríjemne zaskočilo?

Viac ako 90 percent návštevníkov sa plánuje do Popradu vrátiť. Za silnú stránku mesta považujú výhľad na Vysoké Tatry a ich bezprostrednú blízkosť, pozitívne hodnotia tiež malú vzdialenosť od Slovenského raja.

11.10.2015 15:00
Poprad, Tatry, bytovky, dom, byty, bývanie,... Foto:
Poprad
debata

Ako tretiu najsilnejšiu stránku Popradu vidia popradský akvapark. Vyplýva to z vyhodnotenia dotazníkového prieskumu, ktorý robila počas letnej turistickej sezóny Mestská informačná kancelária (MIK) mesta Poprad.

„Chceli sme dať turistom možnosť vyjadriť svoj názor na Poprad a blízky región. Pripravili sme preto dotazníky, ktoré mali možnosť vyplniť počas svojej návštevy MIK. Túto príležitosť využilo 47 návštevníkov mesta,“ informovala riaditeľka MIK Poprad Lucia Pitoňáková.

Ocenili program

Podľa účastníkov dotazníkového prieskumu žijú v Poprade milí ľudia, mesto má osobitú atmosféru, je čisté, pekné, upravené. Respondentom sa páčili podujatia organizované mestom Poprad, vrátane stánkov na námestí. Pozitívne hodnotenie si podľa Pitoňákovej vyslúžila aj budova železničnej stanice.

Niektorým hosťom sa páčila dostupnosť Popradu ako cieľovej destinácie, a to po ceste, železničnou dopravou aj letecky. Pozitívne rovnako hodnotili aj turistický vláčik, ktorý premával v Poprade počas letnej sezóny, ihrisko pre deti na námestí, nákupné možnosti ako aj služby Mestskej informačnej kancelárie.

Takmer tretina respondentov dotazníkového prieskumu uviedla, že nie je nič, čo by ich v Poprade nepríjemne prekvapilo, prípadne neuviedli žiadnu odpoveď. Ďalších respondentov negatívne zaskočil počet asociálov na stanici a na námestí. Veľmi negatívne hodnotili chýbajúcu úschovňu batožín na železničnej stanici.

Stále je čo zlepšovať

„Medzi negatívami boli uvedené aj špinavé lavičky na stanici, ceny služieb, nevyužitý potenciál v podobe prázdneho námestia v Spišskej Sobote. Časť respondentov by uvítala predĺženie prevádzky obchodov a kaviarní v centre mesta, chýbal im „život“ na Námestí sv. Egídia po 16. hodine,“ uviedla Pitoňáková.

V centre Popradu chýbali návštevníkom neplatené verejné toalety a viac zdrojov pitnej vody, ocenili by širšie pokrytie linkami MHD a viac spojení do Vysokých Tatier, a to autobusovou alebo vlakovou dopravou. Turisti by tiež privítali možnosť výstupu na vežu Kostola sv. Egídia i viac parkov. „Návštevník zo Švédska by uvítal v Poprade viac cyklistických chodníkov,“ dodala riaditeľka.

Najviac respondentov zapojených do dotazníka bolo vo veku 25 – 34 rokov, nasledovala kategória 15 – 24 rokov, tretiu najpočetnejšiu skupinu tvorili osoby vo veku 35 – 44 rokov. Takmer polovica účastníkov prieskumu bola zo Slovenska, druhú najpočetnejšiu skupinu predstavovali návštevníci z Česka, nasledovali hostia z Nemecka, Francúzska, Švédska, Lotyšska a Holandska.

Informácie získané v dotazníkovom prieskume by mali poslúžiť na skvalitnenie a rozšírenie služieb v cestovnom ruchu. Služby Mestskej informačnej kancelárie mesta Poprad využilo v mesiacoch júl a august tohto roka 10 130 návštev­níkov, čo je v porovnaní s rokom 2014 o sto percent viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Poprad #Vysoké Tatry