Ako vystrihnuté zo snov. Jaskyne amerického umelca Ru Pauletta sú skvostné

Umelci musia mať okrem talentu a chuti do práce aj trpezlivosť, ich diela nezriedka vznikajú dlhé mesiace. Americký „jaskynný sochár“ Ra Paulette však tvorbe svojich kreácií z pieskovca venuje celé roky. Výsledky vyrážajú dych.

04.11.2015 07:00
debata

Už 25 rokov sa uprostred púští na severe Nového Mexika rodia pod jeho rukami masívne priestory so zložitými a krásnymi ornamentmi a snovými tvarmi, kamenné „vodopády“, stĺpy, a vzory vytesané do kameňa. Jeho jaskyne sú plné „mušlí“, kriviek, úžin a „políc“. Paulette sám chodí do pustiny, kde opracováva, štiepe, škrabká a kope. Jediným svedkom umelcovej mravčej práce je jeho verný pes.

Denník Los Angeles Times opísal jeho jaskyne ako svätyne, ktoré sú „útočiskami pre modlitby a meditácie“. Skutočne niet divu, že jeho diela lákajú turistov z celého sveta. Paulette však nepracuje pre peniaze, teší ho, že našiel niečo, čo ho baví a napĺňa – to je jeho odmena. A keď jednu jaskyňu dokončí, pozbiera si rebríky a náčinie a jednoducho sa presunie ďalej.

Neďaleko mesta Santa Fe vytvoril dielo, ktoré nazval Okná do svätyne Zeme. Vytesávanie mu zabralo dva a pol roka a dnes sa jaskyňa teší mimoriadnemu záujmu návštevníkov. Je z nej nádherný výhľad a jej útroby poskytujú útočisko romantickým dušiam, ktoré tu tvoria, píšu či iba rozjímajú. Mnohé páry si jeho jaskyňu dokonca vybrali aj za miesto svojej romantickej svadby.

Ra Paulette je samouk, nevyštudoval architektúru, sochárstvo, ani stavebné inžinierstvo. Jeho pracovnými nástrojmi sú lopaty, krompáče, kelne, škrabky a sekerky. Diela, ktoré vytvára, sa nedajú vtesnať do pomenovania nejakým štýlom, originálne textúry a hra svetla a tieňov vždy vytvorí osobitú podobu a dojem.

Umelec stále fungoval v trojuholníku medzi vzťahmi s ľuďmi, prírodou a svojím vnútorným svetom. Jeho púte do púští boli vždy viac ako len prechádzkou, sú introspektívnou cestou. Preto aj jeho jaskyne sú viac, než iba kamennými jamami, dokončené diela predstavujú surrealistickú transformáciu prostredia na priestor, ktorý napomôže duchovnej obnove a navodí atmosféru osobnej pohody.

Zdroj: Designboom.com, Matadornetwor­k.com, Cbsnews.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #jaskyne #sochár #umelec #Nové Mexiko