Spočítali tatranské kamzíky, opäť ich je nad tisíc

Kamzíkov vo Vysokých Tatrách neubúda. Vyplýva to z jesenného dvojdňového spočítania kamzíkov vrchovských tatranských, počas ktorého slovenskí a poľskí sčítací komisári v prirodzených lokalitách výskytu spočítali 1 345 kamzíkov, z toho 124 mláďat.

09.11.2015 14:00
debata

Na slovenskej strane Tatier sa počas spočítania páslo 1 090 kamzíkov, na poľskej 255. Najpočetnejšie čriedy dlhodobo žijú v Belianskych Tatrách. O výsledkoch spočítavania informovala Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP).

Lokality prirodzeného výskytu kamzíka v Tatrách sú zväčša rovnaké. Napriek tomu sa situácia na niektorých z nich zmenila. „Sezónne presuny zveri sú normálnym javom, tak to bolo aj počas spočítavania. Na niektorých miestach kamzíky neboli napriek tomu, že cez leto sa tam bežne vyskytujú. Je to normálny jav, kamzíky presne vedia, kde je pre nich najvhodnejšie stanovište. Iné zásadné zmeny sme nezaznamenali,“ konštatoval Jozef Hybler, zoológ Štátnych lesov TANAPu.

Veľkosť kamzičej populácie v Tatrách podľa Hyblera ovplyvňuje viacero faktorov. Jedným z nich sú prírodné, ťažko predvídateľné a ovplyvniteľné klimatické zmeny súvisiace s globálnym znečistením atmosféry. K tomu treba prirátať návraty zimy v jarnom období, keď prichádzajú na svet mláďatá kamzíkov.

Veľkosť kamzičej populácie ovplyvňuje aj turizmus, a to predovšetkým vysokohorská turistika, horolezectvo a skialpinizmus. Aj to je dôvod, prečo pracovníci Štátnych lesov TANAPu venujú veľkú pozornosť kamzíkom priamo v teréne takzvanými ochrannými službami, informovaním a výchovou návštevníkov.

Na spočítaní kamzíkov v Tatrách sa, tak ako každý rok, zúčastnila na slovenskej strane približne stovka pracovníkov Štátnych lesov TANAPu, zamestnanci Správy TANAPu, členovia základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody Vysoké Tatry a lesníci miest Kežmarok a Spišská Belá. Na poľskej strane sa pohybovali pracovníci poľského Tatranského národného parku.

Jesenným spočítavaním zaznamenávajú správcovia územia kmeňový stav kamzičej populácie pred zimou. Počas 57 rokoch sledovania kamzičej populácie zaznamenali v tomto chránenom území najmenej kamzíkov koncom 90. rokov minulého storočia, keď ich počet v tomto území klesol pod 300 jedincov. „Hoci tohtoročný stav nie je rekordným, potešujúcim je najmä z pohľadu počtu novonarodených mláďat,“ dodal Hybler.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Vysoké Tatry #kamzíky