V Tatranskom národnom parku objavili najvzácnejšiu hubu sveta

Najvzácnejšia huba sveta s názvom skrytohubka žltoobrúbená sa vyskytuje už aj na území Tatranského národného parku (TANAP) v Západných Tatrách.

19.11.2015 14:00
debata

„V súčasnosti sú nálezy skrytohubky žltoobrúbenej veľmi ojedinelé a koncentrované na severe Európy v Nórsku, Švédsku a Walese. Na Slovensku sú dve lokality v Nízkych Tatrách, v ktorých sa vyskytuje, a v októbri bola prvýkrát nájdená v Západných Tatrách,“ informoval Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAPu. V rámci celého sveta bol tejto hube pridelený status kriticky ohrozeného druhu.

Skrytohubka žltoobrúbená je ako jediná huba uvedená aj v publikácii s názvom Cenné alebo bezcenné, ktorú zostavila Svetová únia ochrany prírody (IUCN) v roku 2012. Dokument obsahuje zoznam 100 najvzácnejších druhov rastlín a živočíchov Zeme. Tento druh huby je známy už takmer 200 rokov, jej výskyt bol zaznamenaný vo viacerých štátoch Európy a v Severnej Amerike.

Väčšinou však ide podľa Majka o historické údaje z prelomu 19. a 20. storočia. „Rastie celoročne v chladných dolinách pri potokoch na tenkých konároch živých krovitých vŕb, ktoré ohryzom poškodzuje srnčia a jelenia zver.

Prejavuje sa ako slabý parazit, no hostiteľskú drevinu výrazne nepoškodzuje. Vytvára charakteristické žltočierne a v dospelosti až čierne plodnice, ktoré sa postupne rozpukávajú a odhaľujú tak drevný substrát,“ opísal riaditeľ Správy TANAPu.

debata chyba
Viac na túto tému: #huby #TANAP