Tipy: Ako sa v zime odreagovať, ak ste lyžiar, nelyžiar, či turista

Pre obyvateľov západného a južného Slovenska je Salamandra najbližšie dostupným lyžiarskym strediskom s lanovkou. Sliezsky dom patrí už desaťročia ku kultovým miestam Vysokých Tatier.

25.11.2015 07:00
túra, turisti, hory, pár, skaly, sneh, zima,... Foto:
Aj keď turistické chodníky sa v Tatrách zatvárajú v novembri, na najvyšší slovenský štít sa zo Sliezskeho domu dá vystúpiť aj v zime. (Ilustračné foto.)
debata

Pre lyžiarov

Pre obyvateľov západného a južného Slovenska je Salamandra najbližšie dostupným lyžiarskym strediskom s lanovkou. Zjazdovka dlhá 1 450 metrov patrí k obľúbeným destináciám nielen domácich, ale aj lyžiarov z okolia Bratislavy či Nitry.

„Pomáha nám aj unikátna severozápadná orientácia svahu, vďaka čomu sa u nás sneh zvykne držať dlhšie ako v mnohých vyššie položených strediskách, bežne sa u nás počas sezóny lyžuje 100 dní,“ vysvetľuje marketingová manažérka strediska Katarína Pružinová. Ceny skipassov stredisko tento rok výrazne nemenilo, najviac – o 40 centov – zdražel X dňový lístok.

Ročne využije služby rezortu s modernou štvorsedačkovou lanovkou viac ako 30 000 lyžiarov. Lákadlom pre klientov, medzi ktorými prevládajú najmä rodiny s deťmi, je aj množstvo sprievodných aktivít a služieb, ako sú lyžiarska škola, večerné sánkovanie, snowtubing či prírodné klzisko. Novinkou na sezónu 2015/2016 je umelé klzisko.

Pre „nelyžiarov“

Sliezsky dom patrí už desaťročia ku kultovým miestam Vysokých Tatier. Málokto však vie, že na mieste niekdajšej drevenej chaty dnes stojí komfortný, najvyššie položený hotel na Slovensku. Ak nechcete stráviť dovolenku lyžovaním, ale preferujete pokoj mimo rušných centier. Sliezsky dom patrí k zaručeným tipom.

Horský hotel Sliezsky dom sa nachádza vo výške 1 670 metrov nad morom. To znamená, že „miestny“ vzduch obsahuje menšie množstvo kyslíka, ako je organizmus bežne zvyknutý. Odborníci tomu hovoria hipoxické prostredie a cielene ho využívajú na športovú prípravu vrcholových športovcov. Keď totiž telo dostáva menej kyslíka, ako potrebuje, začína sa brániť tým, že produkuje viac červených krviniek a hemoglobínu, potrebných na okysličenie mozgu a tkanív. Takýmto spôsobom sa zvyšuje výkonnosť organizmu aj celková kondícia.

Účinky pobytu ocenia rekreační bežci, cyklisti, lyžiari či ľudia, ktorí potrebujú redukovať hmotnosť. Vo vysokohorskom prostredí sa totiž automaticky zvyšuje aj energetický výdaj. Postačia prechádzky, aktívnejší si môžu požičať skialpinistickú výstroj alebo sánky.

Pre milovníkov turistiky

Aj keď turistické chodníky sa v Tatrách zatvárajú v novembri, na najvyšší slovenský štít sa zo Sliezskeho domu dá vystúpiť aj v zime. Skúsení horskí vodcovia tvrdia, že za ideálnych podmienok to môže byť ešte jednoduchšie ako v lete.

Navyše sa vyhnete davom turistov, ktorí sa tam hrnú najmä koncom septembra. Na Sliezskom dome vám pre výstup zabezpečia všetko – od ubytovania, cez horského vodcu, výstroj, občerstvenie na cestu až po zaslúžený relax vo wellness centre po návrate z túry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turista #relax #lyžiar #Kam na zimnú dovolenku