Tatranský ľadový dóm je tento rok barokový a omnoho väčší

Dva týždne, dvanásť hodín denne budovalo sedem sochárov tohtoročný Tatranský ľadový dóm na Hrebienku vo Vysokých Tatrách, ktorý si verejnosť môže obzrieť od piatka. Ľadový dóm je postavený v barokovom štýle a je podstatne väčší oproti minulým rokom, na jeho stavbu použili takmer 70 ton ľadu. Ten tento rok priviezli z poľského mesta Vroclav. Novinkou sú aj zamrznuté kvety v ľade.

28.11.2015 07:00
Tatranský ľadový dóm, Hrebienok, ľadový chrám,... Foto: ,
Autorom a hlavným architektom atrakcie bol tento rok slovenský sochár Adam Bakoš zo Spišskej Novej Vsi.
debata

Autorom a hlavným architektom atrakcie bol tento rok slovenský sochár Adam Bakoš zo Spišskej Novej Vsi, ktorý bol úspešný aj na majstrovstvách sveta v tesaní ľadových sôch Tatry Ice Master. Minulý rok navštívilo ľadový dóm 165-tisíc ľudí, Tatranci veria, že tento rok sa podarí prekonať hranicu 200-tisíc návštevníkov.

Sochári mali na prácu náročné podmienky. „Vonku bolo sedemnásť stupňov, pršalo, podmienky boli zo začiatku veľmi bojovné. V posledných dňoch, keď začalo mrznúť a príroda nám začala pomáhať, sa situácia zmenila,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Chrám vytvára niekoľko barokových pilierov, ktoré zdobia sochy v tomto štýle. V popredí sa vyníma ľadová socha svätého Jána, apoštola a evanjelistu, ktorý je patrónom dómu i ochrancom sochárov. V ruke drží orla, ako svoj symbol a zároveň aj symbol Vysokých Tatier. „Patria sem aj sochy anjelov, aby dávali pozor na turistov a návštevníkov, ktorí k nám prídu,“ dodala Maťašovská. Na dóme spolupracoval aj florista Róbert Bartolen, ktorý vytvoril ľadové vitráže s kvetmi.

Jeho životnosť závisí od mrazu

Tatranský ľadový dóm bude otvorený denne od 9:00 do 16:30, v zimnej sezóne sa prevádzkový čas predĺži. „Všetko záleží od počasia, ak bude chladno a bude mrznúť, návštevníkov budeme púšťať vo väčšom počte, naopak, ak budú teploty vyššie, budeme musieť nastaviť istý režim a budeme ich púšťať len v určitých skupinkách,“ vysvetlila Maťašovská.

Tatranský ľadový dóm.
Tatranský ľadový dóm je nádherný.
+7Tatranský ľadový dóm a jeho výzdoba.

Vstup je aj tento rok bezplatný. „Je to atrakcia, chceme návštevníkom niečo ponúknuť, v minulosti sa nám to osvedčilo. Peniaze nie sú všetko v cestovnom ruchu, dôležité sú aj emócie a zážitky, ktoré si ľudia odnesú domov,“ dodala výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

Dóm z ľadu na Hrebienku patrí k top atrakciám vo Vysokých Tatrách, podľa Maťašovskej sa o ňom písalo už aj v zahraničí. „Boli by sme radi, ak by sa nám tu podarilo zrealizovať svadby, možno nejaké zásnuby. Tak ako minulý rok, každú nedeľu sa tu budú konať hudobné vystúpenia a koncerty, začíname už túto nedeľu prvým adventným koncertom,“ povedala.

Podľa nej by sa v chráme mohli odohrať aj veľkonočné koncerty, všetko však záleží od teplôt. „Ak budú nižšie teploty aj začiatkom apríla, dóm ostane v prevádzke, ak budú vyššie, v apríli vypneme chladenie, aby sa postupne roztopil,“ dodala.

Minulý rok mohli krásu tatranského dómu obdivovať návštevníci do marca. Tatranci už uvažujú nad tým, akým spôsobom by mohli atrakciu prevádzkovať počas celého roka. „Uvažujeme, ako to zrealizovať, aby ľadový chrám vydržal aj v tých najväčších horúčavách, a aby sa sem ľudia mohli prísť schladiť,“ uzavrela výkonná riaditeľka OOCR vo Vysokých Tatrách.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #Tatranský ľadový dóm #Hrebienok