Kam mieria tatranské potoky a koľko dní v Tatrách sneží? Prezradí nový atlas

S novou publikáciou s názvom Atlas Tatier – Neživá príroda sa bude môcť oboznámiť aj slovenská verejnosť. Atlas, ktorý po prvýkrát zachytáva celé územie Tatier, predstavili ešte v októbri v Tatranskom parku narodowom v poľskom Zakopanom.

11.12.2015 12:00
debata

Slovenská propagačná akcia a stretnutie s tvorcami publikácie sa uskutoční v piatok 11. decembra o 14:00 v Informačnom centre Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) v Múzeu TANAP v Tatranskej Lomnici.

„Na osemdesiatich dvoch mapách a doplňujúcich obrázkoch uverejnených na dvadsiatich ôsmich listoch atlasu nájdu záujemcovia okrem iného odpovede aj na otázku ako vyzeralo Morské oko počas zaľadnenia, kam mieria tatranské potoky či koľko dní v roku v Tatrách sneží,“ informovala Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP.

Atlas bol vydaný pre oblasť poľských Tatier i slovenskú časť pohoria. Nový atlas, ktorý vznikal niekoľko rokov, je trojjazyčný, napísaný je v poľštine, slovenčine i angličtine. Spolupracovalo na ňom viac ako sto odborníkov.

Atlas Tatier je rozdelený podľa jednotlivých tém do siedmich častí, a to Tatry ako fyzickogeografický región, Klíma, Vodstvo, Geologická stavba a podzemné vody, Reliéf, Pôdy a Typy prírodného prostredia.

Jeho vytvorenie si vyžadovalo úzku spoluprácu odborníkov z obidvoch strán hranice. Pri jeho koncipovaní pomáhali odborníci z Poľskej spoločnosti priateľov vied o Zemi, zo Správy TANAP a Štátnych lesov TANAP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #TANAP