Rok 2015 bol pre TANAP úspešný, otvorili enviroučebňu, pod vodu dali kameru

Spustenie webkamery pod vodnou hladinou, otvorenie environmentálnej učebne v Poprade či opätovné sledovanie letu orlice Aničky zo zimoviska v Afrike má za sebou Správa Tatranského národného parku (TANAP) v rámci svojej minuloročnej činnosti. Jej riaditeľ Pavol Majko hodnotí rok 2015 pozitívne.

05.01.2016 14:00
Karneval masiek na lyžiach, masky, lyžovačka,... Foto: ,
Masky na lyžiach na Štrbskom Plese. Minuloročné fašiangové podujatie.
debata

„Podarili sa nám veci, ktoré sme chceli, niektoré prešli do tohto roku ako rozpracované, ale už sú vo finále,“ načrtol. Správa TANAP minulý rok dvakrát, na jar a na jeseň, spočítavala kamzíkov. „Potvrdilo nám to, že počet kamzíkov je uspokojivý a populácia je stabilizovaná,“ dodal Majko.

Jedným z úspešných zrealizovaných projektov bolo podľa Majka otvorenie environmentálnej učebne, ktorá od začiatku septembra 2015 funguje v Základnej škole na Dostojevského ulici v Poprade. Už niekoľko mesiacov púta pozornosť detí i pedagógov z viacerých základných škôl v meste, okolitých obcí i celého regiónu.

„Za asi štyri mesiace sa nám podarilo zmeniť jednu z miestností v škole na modernú environmentálnu učebňu, ktorá je zároveň aj jedinou enviroučebňou na Slovensku,“ uviedol Majko. S myšlienkou zriadiť takúto učebňu prišla pracovníčka Správy TANAP Martina Proháczková, ktorá sa venuje environmentálnej výchove. V učebni čaká okrem iného na deti aj takzvaný pocitový chodník. Deti sa po ňom môžu prejsť so zatvorenými očami a hádať, po akom povrchu kráčajú.

Podľa Majka môže byť Správa TANAP celkovo hrdá aj na svoje aktivity v rámci envirovýchovy, ktoré realizuje napríklad v materských či základných školách. „Naše besedy si počas roka 2015 vypočulo viac ako 10-tisíc ľudí, takéto číslo sme tu nikdy nemali, teší ma takýto počet,“ povedal.

To všetko sa podľa neho podarilo aj napriek tomu, že správa nemá vyčleneného pracovníka na spomínaný druh výchovy. „Popri svojej práci dokázali naši kolegovia vybudovať nielen učebňu, ale organizovať aj prednášky,“ doplnil. Prostredníctvom tohto programu sú každoročne nadväzované kontakty s mládežou zo škôl v tatranskom, podtatranskom a liptovskom regióne.

Formou besied, prednášok, premietaním náučno-propagačných filmov a prezentácií si žiaci vštepujú množstvo spôsobov a metód, ako chrániť životné prostredie. Ochranári pred časom nainštalovali aj vtáčie kŕmidlá. Tento projekt je zameraný opäť na deti základných a materských škôl, ktoré sa vďaka nim môžu učiť poznávať jednotlivé druhy vtáctva, ktoré kŕmidla v zime navštevujú.

Správa TANAP umožňuje návštevníkom svojej internetovej stránky od septembra 2015 aj sledovať život pod vodnou hladinou. Podarilo sa to vďaka webkamere, ktorá dovtedy sledovala bociany v ich hniezde. Ochranári ju umiestnili pod vodnú hladinu v údolí horného toku povodia tatranskej riečky Belá.

Majko verí, že takýmto spôsobom sa splnilo želanie mnohých priaznivcov záznamov z webkamier, ktorí na správu písali podnety na snímanie života pod vodnou hladinou. „Nainštalovaná je v čistej, dobre prekysličenej vode, v ktorej sú snímané ryby aktívne počas celého dňa. Na našich obrazovkách môžeme vidieť napríklad pstruha potočného i pstruha dúhového,“ povedal.

Správa najstaršieho národného parku na Slovensku sa počas uplynulého roka venovala aj jeho plánovanej zonácii. „Absolvovali sme mnoho veľmi intenzívnych stretnutí, počas ktorých sme hľadali dohodu a akceptáciu našich zonačných návrhov. V roku 2015 sme rokovali s vlastníkmi lesov, ktorým sme predložili aj návrh nájmu a odškodnenia za určité obmedzenia,“ zhodnotil Majko.

Minulý rok podľa neho priniesol v tomto smere zásadný posun dopredu. „Ak všetko dobre pôjde, snáď sa už všetko v najbližšom období schváli, išlo o náročnú prácu,“ skonštatoval.

Počas tohto roka chce Správa TANAP rozbehnúť veľký projekt, venovaný bude revízii populácie kamzíkov po 15 rokoch. „Budeme sa venovať genetike, chceme rovnako niekoľkým jedincom inštalovať satelitnú telemetriu,“ prezradil riaditeľ správy.

Ďalším plánom je aj kamera na dravé vtáky, ktorú momentálne pripravujú. Už onedlho sa tiež sídlo Správy TANAP presťahuje z Tatranskej Štrby do Svitu neďaleko Popradu.

debata chyba
Viac na túto tému: #TANAP