Ľadové sochy na Hrebienku počas podujatia Tatry Ice Master očarili 22-tisíc ľudí

Ani teplé počasie a silný nárazový vietor neodradili návštevníkov Vysokých Tatier od návštevy ľadovej krajiny, ktorú v posledných januárových dňoch na Hrebienku postupne vytvorila dvanástka majstrov ľadového remesla.

01.02.2016 13:00
Tatry Ice Master 2016, Vysoké Tatry, ľadové... Foto: ,
Socha z ľadu na Tatry Ice Master 2016.
debata (1)

Počas troch dní použili 45 ton ľadu a vytvorili 36 sôch. Neoficiálne majstrovstvá sveta v tesaní ľadových sôch s názvom Tatry Ice Master si od piatka do nedele prišlo pozrieť 22-tisíc ľudí.

„Stavili sme na špičkové obsadenie a bolo to správne rozhodnutie. Tímy zo Singapuru, USA či Kanady k nám merali síce dlhú cestu, ale oplatilo sa im to. Američania získali v piatok tretie miesto, tím z Kanady sa umiestnil v nedeľu na treťom mieste a sochári zo Singapuru si odniesli v nedeľu cenu sympatie divákov,“ uviedla Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry.

Socha z ľadu na Tatry Ice Master 2016.
Socha z ľadu na štvrtých neoficiálnych...
+17Návštevníci štvrtých neoficiálnych...

Umelci sa počas podujatia museli popasovať s tromi súťažnými zadaniami. V piatok to bola „Svetová flóra“, ktorej sa najlepšie zhostili tímy zo Slovenska, Ruska a USA.

Tému s názvom „Krajina odkiaľ pochádzam“ v sobotu pre nevhodné poveternostné podmienky odborná poroty nehodnotila. Voľnú tvorbu hodnotila v nedeľu odborná porota v dvoch kategóriách, a to technické zvládnutie témy a dizajn.

Sochy z ľadu na majstrovstiev sveta Tatry Ice... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Tatry Ice Master 2016, Vysoké Tatry, ľadové sochy, Hrebienok Sochy z ľadu na majstrovstiev sveta Tatry Ice Master 2016.

„V kategórii dizajn si tretie miesto odniesli Poliaci, druhá priečka patrila Holanďanom a prvenstvo získali sochári z Česka. V kategórii technické zvládnutie témy sa odborná porota zhodla na poradí Fínsko, Rusko, Kanada. Cenu sympatie si v piatok vybojovali Slováci, v sobotu si najviac sympatií získali Česi a nedeľa patrila umelcom zo Singapuru,“ priblížila výsledky majstrovstiev Maťašovská.

Úspech mali aj ľadové atrakcie rímske koloseum či londýnsky Tower Bridge, pri ktorých sa zastavil každý návštevník. Ľadovú nádheru doplnili každý deň hudobné vystúpenia a sobotný večer patril maďarskému umelcovi a sochárovi Zsoltovi M. Tóthovi, ktorý predviedol divákom atraktívnu ľadovú ohňovú show.

„Už počas týždňa boli teploty veľmi vysoké, ale sochári bojovali, aby postavili areál a ľadové atrakcie v ňom. Najkritickejšia bola sobota, keď teploty vystúpili nad plus sedem stupňov Celzia a k tomu sa pridal veľmi silný nárazový vietor,“ vysvetlila Maťašovská.

Podľa jej slov to však ľudí neodradilo. Odmena prišla podľa jej slov najmä v nedeľu, keď sa vietor utíšil, teploty klesli a začalo snežiť.

„Treba veriť, že počasie bude k ľadovým sochám na Hrebienku prívetivé, aby ich mohli návštevníci Tatier obdivovať čo najdlhšie. Vstup do areálu a tiež do Tatranského ľadového dómu je bezplatný,“ pripomenula Maťašovská.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Hrebienok #ľadové sochy