Najväčšiu snehovú kraslicu v Európe nájdete na Rainerovej chate

Ani tento rok nechýba pri Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách tradičná veľkonočná kraslica vyrobená zo snehu. Je vysoká 3,4 metra a podľa jej autora, chatára Petra Petrasa staršieho, je určite najväčšou snehovou kraslicou v Európe.

27.03.2016 14:00
debata

„Podarilo sa nám ju vytvoriť vďaka tomu, že keď bolo dostatok snehu, uložili sme ho do drevenej ohrady, nabili sme to, a keď zase boli odmäky, bolo to zakryté, takže oteplenie tomu neublížilo,“ vysvetlil Petras.

Svoje dielo odkryl zhruba pred týždňom a vytvoril na ňom aj výzdobu. Jednu stranu kraslice zdobí plesnivec, druhú reliéf Gorala.

Návštevníci Rainerovej chaty môžu počas týchto dní zažiť na jednom mieste Vianoce i Veľkú noc. „Podarilo sa mi opraviť snehový betlehem, ktorý sme vytvorili ešte v decembri minulého roka, jeho interiér i celý portál bol už roztopený. Potom napadol vhodný sneh, mäkký, urobil som tak nový portál i nové postavy Jozefa, Márie a Ježiška. Betlehem sa mi zdá teraz ešte krajší ako na Vianoce,“ zhodnotil Petras.

Oba symboly, symbol Vianoc i symbol jari, sa podľa neho oplatí vidieť. Verí, že diela zo snehu si budú môcť záujemcovia obzrieť aj po Veľkej noci. „Ak by prišlo nevhodné počasie, nič sa im nestane, figúry sú tak premrznuté, že odolajú aj teplu,“ dodal.

Návštevníci sa k Rainerovej chate dostanú z Hrebienka alebo od Zamkovského chaty po červenej magistrále. V priestoroch najmenšej a zároveň najstaršej chaty vo Vysokých Tatrách si môžu pozrieť aj malú expozíciu histórie a súčasnosti horských nosičov. Jej súčasťou je zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží.

debata chyba
Viac na túto tému: #kraslice #Veľká noc #Rainerova chata