Nová lávka s výhľadom pri Žiline + 8 krásnych slovenských rozhľadní

V týchto dňoch sa dokončuje najväčšia investícia oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra (OOCR MF) v tomto roku – turistická lávka s prístreškom na Straníku.

05.04.2016 07:00
Turistická lávka, prístrešok, Straník Foto:
Turistická lávka s prístreškom na Straníku.
debata

Na počiatku bola myšlienka mesta Žilina postaviť na Straníku turistickú vyhliadku. Toto miesto je však súčasťou Národnej kultúrnej pamiatky, pretože v 10. až 12. storočí p. n. l. tu vzniklo hradisko Výšinné, a tak bolo treba tento plán realizovať obozretne.

OOCR MF, ktorej je mesto Žilina významným členom, preto najprv zorganizovala workshop na tému Straník – turistická vyhliadka, na ktorom sa zúčastnili mladí architekti, pamiatkari, dizajnéri aj pracovníci mestského úradu.

Tak vznikol návrh lávky a prístrešku, ktorý bude rešpektovať význam pamiatky, požiadavky vlastníkov pozemkov, ale aj paraglidistov na tomto území.

Samotnej stavbe lávky a prístrešku, ktorá začala rásť vlani na jeseň, predchádzal aj archeologický výskum, ktorý ukázal nové možnosti turistického využitia lokality Straník do budúcna.

„Od investície očakávame výrazné zatraktívnenie turistického potenciálu našich členov – mesta Žilina a obce Teplička nad Váhom. Na Straník bude možná príjemná prechádzka aj pre rodiny s deťmi, či starších ľudí, ktorí sa budú môcť bezpečne a komfortne dostať na kopec s najkrajším výhľadom na hrebeň Malej Fatry, Terchovskú dolinu, Žilinu až po Javorníky,“ povedal Peter Šimčák, výkonný riaditeľ OOCR Malá Fatra.

Slávnostné otvorenie lávky sa bude konať 9. apríla 2016 o 14:00 hod. priamo na Straníku počas podujatia Žilinská 1000ka.

Veľká Homoľa (709 m n. m.)

Vrch v Malých Karpatoch sa nachádza asi 4 km na severozápad od Modry. Na vrchole Homole sa od roku 2001 týči drevená rozhľadňa s výškou 20 metrov. Pri jej stavbe výrazne pomáhali aj skauti.

Z rozhľadne je kruhový výhľad na panorámu Malých Karpát, Považský Inovec, Tribeč a dovidieť aj na rakúske Alpy.

Stairway to heawen #sightseeing #tower #wooden #stairs #sky #frombelow #wood #brown #red #slovakia #modra #velkahomola

Fotka uverejnená používateľom jozef kadlec (@apokryf2),

Kukla (564 m n. m.)

Výrazný samostatný vrch v Malých Karpatoch sa vypína nad obcou Dubová, 6 km severne od Modry.

Na úzkom vrchole stojí 12 m vysoká drevená rozhľadňa. Vybudovali ju v roku 2007 na mieste staršej rozhľadne. Ponúka pekný panoramatický výhľad na celé Pezinské Karpaty, hrad Červený Kameň, za dobrej viditeľnosti aj na vzdialenejšie pohoria.

Marhát (748 m n. m.)

Vrch v pohorí Považský Inovec nájdete severne od Nitrianskej Blatnice. Na jeho vrchole stojí 10 m vysoký kríž s nápisom Bože ochraňuj turistov, ktorý postavili v roku 1947 obyvatelia Nitrianskej Blatnice. Od roku 2008 stojí na Marháte aj 17 m vysoká drevená rozhľadňa.

#turistika#slovakia#marhat#hiking

Fotka uverejnená používateľom Dušan Belaň (@godusan),

Veľký Lopeník (911 m n. m.)

Výrazný vrch v Bielych Karpatoch leží na hranici Slovenska a Česka, 17 km severne od Nového Mesta nad Váhom.

Na odlesnenom vrchole sa nachádza pamätník a spoločný hrob 22 vojakov Červenej armády, padlých koncom 2. svetovej vojny, ale aj turistická rozhľadňa. Je to v poradí už tretia rozhľadňa na mieste – prú postavili ešte v roku 1944, no zhorela. Ďalšia sa sama rozpadla v roku 1972. Súčasná rozhľadňa, vysoká 22 m, stojí na vrchole od roku 2005.

Panská javorina (943 m n. m.)

Vrch je súčasťou pohoria Považský Inovec. V sedle sa nachádza dôležitá križovatka turistických trás, na vrchole sa ľudia môžu od roku 2010 kochať výhľadom na okolie zo 16 m vysokej drevenej rozhľadne.

Sitno (1 009 m n. m.)

Najvyšší vrch pohoria Štiavnické vrchy sa nazýva aj kolískou európskej turistiky – prvý turistický krúžok tu vznikol v roku 1860 a po roku 1880, pod vedením Dr. Téryho, bolo v okolí Sitna vyznačených sto kilometrov turistických chodníkov, budovali sa nové chodníky a horské studničky.

Vrchol Sitna je dnes základňou vysielača a rozhľadne. Už v rokoch 1736–1738 dal majiteľ kaštieľa vo Svätom Antone Andrej Jozef Koháry postaviť na Sitne rozhľadňu, ako prvú v Európe.

Rozhľadňa na Sitne však neskôr po zásahu bleskom vyhorela, no v roku 1886 ju na podnet lekára Edmunda Viliama Téryho obnovili. Tak aj dnes môžu turisti obdivovať nádherný kruhový výhľad nielen na blízke Kremnické vrchy, Vtáčnik, Tribeč, Inovec, Zobor, ale aj na Chopok, Vepor, Poľanu, Stolicu a pri dobrej viditeľnosti aj Nízke Tatry, či dokonca maďarskú Matru.

#rozhladna #sitno #stiavnica #slovakia #instaphoto #thisisslovakia

Fotka uverejnená používateľom MH (@sopliak),

Čerešenka

Turistická rozhľadňa Čerešenka, s výškou 11 m, stojí uprostred polí na rozhraní chotárov Čižatíc, Chrastného a Rozhanoviec. Toto miesto známe aj ako „rozhanovské pole“ má slávnu, hoc krvavú históriu.

Tvar Čerešenky sa podobá na stredovekú strážnu vežu, priezory v tvare krížov majú pripomínať množstvo životov, ktoré tu bojovníci stratili.

Z rozhľadne dobre vidno panorámu Slanských vrchov, údolie Torysy, časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou a počas jasných dní aj kúsok Lomnického štítu.

#slovakia #vyhliadkovaveza #ceresenka #čerešenka #čižatice #cizatice #kosice #lumia #leto

Fotka uverejnená používateľom Matúš T. (@skmatro),

Hradová (466 m n. m.)

Hradová sa nachádza v Košiciach, v mestskej časti Sever. Na vrchu stál kedysi Košický hrad, dnes z neho ostali len nepatrné zvyšky základov a obvodového muriva. Na vrchole Hradovej sa týči vyhliadková veža, z ktorej je výborný výhľad takmer na všetky mestské časti Košíc.

Rozhľadňa je vysoká 21,51 metrov, jej oceľová konštrukcia je doplnená drevom. Štvornohý stôl má konzolové vyloženia troch vyhliadkových terás vo výške 10,88 m, 13,6 m, 16,32 m.

Hradová | #hradova #kosice #slovakia #slovensko

Fotka uverejnená používateľom Dj MeSs (@djmessone),

Zdroj: Wikipedia.org; Vypadni.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #rozhľadňa