Tatranské zrkadlové bludisko Tricklandia ponúkne optickú cestu Slovenskom

Krásy a zaujímavosti Slovenska budú môcť od tohto piatka turisti spoznávať aj priamo vo Vysokých Tatrách. Vďaka unikátnemu projektu Tricklandia, ktorý našu krajinu predstaví netradičnou formou pomocou 3D a 2D ilúzií.

19.05.2016 07:00
debata (1)
Zrkadlový kaleidoskop Pavla Barabáša. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tricklandia Zrkadlový kaleidoskop Pavla Barabáša.

Jeho autormi sú Marián Bizub a Marián Aštáry, ktorým pomáhal ich kamarát Jozef Ripko a nemalou troškou prispel aj dokumentarista Pavol Barabáš.

Nezvyčajná galéria je v centre Starého Smokovca. Na 500 štvorcových metroch plochy vytvorili autori 24 exponátov, ktoré návštevníkov prenesú do sveta rozprávok a pritom im hravou formou predstavia slovenské pamätihodnosti, históriu aj povesti.

Pobiť sa s Jánošíkom? V Tricklandii sa dá aj to. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tricklandia Pobiť sa s Jánošíkom? V Tricklandii sa dá aj to.

„Vytvorili sme akýsi zábavný park, v ktorom môžu dvojrozmerné obrazy zmeniť návštevníci na trojrozmerné, pretože sa stanú ich súčasťou,“ povedal jeden z tvorcov projektu Marián Bizub. Marián Aštáry doplnil, že turistom v Tatrách chceli nezvyklou formou predstaviť krásy Slovenska.

Turisti vďaka Tricklandii môžu navštíviť Vlkolínec, Bojnický zámok, Spišský hrad, Dunajec, prezrieť si poštovú známku s vyobrazením Jánošíka a viaceré ďalšie obrazy.

Expozícia novej Tricklandie – galérie...
Expozícia novej Tricklandie – galérie...
+7Expozícia novej Tricklandie - galérie...

„Súčasťou všetkého sú informácie o každom vyobrazení a povesti s ním spojené. Vypočuť si ich môžu návštevníci v mobile či tablete po stiahnutí aplikácie, alebo zo slúchadiel, ktoré dostanú pri vstupe do galérie,“ vysvetlil Aštáry.

V Tricklandii nechýbajú ďalšie zaujímavosti. Zrkadlové bludisko veľké osem krát osem metrov, ktoré patrí k najkrajším v strednej Európe, antigravitačná miestnosť, zrkadlový kaleidoskop s dokumentačným materiálom Pavla Barabáša, nekonečná knižnica, deformačná miestnosť, ktorá robí z ľudí obrov a zároveň trpaslíkov.

„Tieto expozície budeme postupne obmieňať. Po každej sezóne niektoré exponáty z galérie ubudnú a niektoré v nej pribudnú. Ešte toto leto však bude galéria rozšírená o ďalšie tri expozície, ktoré sú pred dokončením. Pôjde o antigravitačný valec, ktorý sťaží prechod týmto miestom, antigravitačná perníková chalúpka a miestnosť s názvom Išlo vajce na vandrovku, v ktorej sa vďaka optickej ilúzii bude zdať, že guľôčky sa kotúľajú do kopca,“ naznačil Aštáry.

Samotné zrkadlové bludisko chceli pôvodne autori urobiť väčšie, no keď zistili, že dostať sa z neho je problém, zmenšili ho. Orientáciu v ňom sťažuje okrem zrkadiel aj farebné prostredie, ktoré sa stále mení. Na ploche 500 štvorcových metrov sa nachádza 24 expozícií, ktoré autori nazývajú miestnosťami.

Nekonečná knižnica vytvára dojem, že v nej... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tricklandia Nekonečná knižnica vytvára dojem, že v nej človek spadne pod podlahu.

Priestor obsahuje pätnásť trikartových obrazov, šesť metrov vysokú knihu a exponáty, na vytvorenie ktorých bolo použitých šesť kubických metrov dreva a 9 600 skrutiek. Na obrazy bolo použitých takmer 2-tisíc sprejov.

Vysokú spotrebu mali aj zrkadlá. Autori ich použili na plochu väčšiu ako 200 štvorcových metrov. Na projekte pracovali autori od mája minulého roka a odpracovalo sa na ňom celkom 9 600 hodín.

Autori neprezradili, koľko postavenie Tricklandie stálo, no zdôraznili, že všetko financovali z vlastných zdrojov, resp. im prácou či materiálom bez nároku na odmenu pomohli priatelia.

K obrazom sa stačí postaviť a pri fotke v... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tricklandia K obrazom sa stačí postaviť a pri fotke v správnom uhle sú ľudia ich súčasťou.

Podobné umelecké dielo ešte na Slovensku nie je, niečo podobné, ale v menšom, možno nájsť v Prahe. Podobné umelecké stvárnenie Trick art umenia možno vidieť v Paríži, Amsterdame či na Bali.

Oficiálne otvorenie Tricklandie majú tvorcovia v pláne už v piatok 20. mája, pre verejnosť bude galéria otvorená od pondelka do piatka v čase od desiatej do osemnástej hodiny. Bizup informoval, že dospelí zaplatia pri návšteve Tricklandie 8 eur, študenti a seniori 7 eur a deti 6 eur, deti do troch rokov neplatia.

„Ak si návštevníci objednajú vstupenky cez internet, pre všetky kategórie budú o jedno euro lacnejšie,“ dodal Bizub.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #optická ilúzia #Tricklandia