Turistické chodníky vo Vysokých Tatrách sú schodné, otvoria ich vo štvrtok

Turistické chodníky v Tatrách sú momentálne schodné. Informovali o tom záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) pri príležitosti blížiaceho sa otvorenia letnej turistickej sezóny vo štvrtok 16. júna.

14.06.2016 16:00
Slovensko, Tatry, VYsoké Tatry, turista, hory,... Foto:
Vysoké Tatry
debata

Sezónna uzávera turistických značkovaných chodníkov sa po viac ako siedmich mesiacoch skončí, platila od 1. novembra z dôvodu ochrany prírody. Pre turistov budú opäť sprístupnené doliny, priechody cez sedlá a výstupy na štíty.

„Vo vyšších nadmorských výškach zhruba 1 800 metrov vo Vysokých a Západných Tatrách je nutné počítať, hlavne na severne orientovaných svahoch a v tieni, so zvyškami starého snehu a snehovými poľami. V týchto úsekoch je potrebné dbať na maximálnu opatrnosť pri ich prechode,“ upozorňujú na svojej internetovej stránke záchranári. Pripomínajú tiež, že v ranných a podvečerných hodinách, pri poklese teplôt, chodníky namŕzajú.

Podľa záchranárov HZS sú letné mesiace charakteristické početnými búrkami, ktoré sa tvoria z tepla a prichádzajú náhle. V horskom prostredí predstavujú zvýšené nebezpečenstvo ohrozenia zdravia a života.

„V týchto mesiacoch je potrebné sledovať vývoj počasia, búrkové predpovede, ktoré bývajú hlásené vopred. Na túru je vhodné ísť v skorých ranných hodinách, s návratom okolo obeda, keď už nie je predpoklad zastihnutia búrkou v exponovanom vyvýšenom mieste. Na túru rozhodne netreba chodiť sám,“ radia záchranári.

Pripomínajú, že aj menší úraz, prípadne problém s orientáciou či vyčerpanie, sa stávajú ťažšie riešiteľné. „Ak sa aj turista rozhodne ísť sám, je nevyhnutné nahlásiť svoj pohyb blízkej osobe, prípadne v ubytovacom zariadení či priamo Horskej záchrannej službe. So sebou je dôležité mať mobilný telefón s plne nabitou batériou, a to aj v prípade väčšej skupiny ľudí, pričom je potrebné brať do úvahy, že v chladnom prostredí sa kapacita batérie znižuje,“ upozorňujú ďalej záchranári.

Od minulej letnej turistickej sezóny je turistom a horolezcom k dispozícií Aplikácia HZS, ktorá umožňuje tiesňové volania a odosielania tiesňových SMS správ. Veľkou výhodou v prípade zaslania SMS s popisom udalosti je príjem GPS súradníc s takmer presnou lokalizáciou postihnutého.

Aplikáciu HZS, ktorá je dostupná pre operačné systémy Android a iOS, je možné stiahnuť si prostredníctvom liniek na internetovej stránke hzs.sk. Súčasťou aplikácie sú aktuálne informácie o výstrahách v horských oblastiach, lavínovej situácii, kontaktoch na dispečingy jednotlivých oblastných stredísk HZS, pravidlá pohybu v horách a návod na poskytnutie prvej pomoci.

Horská záchranná služba poskytuje informácie o podmienkach v horských oblastiach ďalej na svojej internetovej stránke hzs.sk, na linke 052/78 777 11, prípadne priamo na dispečingoch oblastných stredísk HZS.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Vysoké Tatry