Nórske fondy prispejú na cyklokoridor EuroVelo 11 na východe Slovenska

Košický samosprávny kraj (KSK) a jeho partneri začínajú realizovať projekt Bicyklom aj za hranice, ktorý získal podporu z Nórskych fondov. Ako informovala Adriana Šebešová, krajská cyklokoordinátorka KSK, celkové oprávnené výdavky všetkých partnerov sú 198 364 eur, pričom KSK dostane 76 740 eur.

15.06.2016 14:00
cyklista, cyklistika, bicykel, cesta, šport,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Projekt sa bude realizovať do apríla budúceho roka na území Košického a Prešovského kraja a Zakarpatskej Ukrajiny.

Na úvodnej konferencii na Úrade KSK sa dnes stretli zástupcovia Košického samosprávneho kraja, ktorý je žiadateľom a prijímateľom finančnej pomoci so zástupcami projektových partnerov, ktorými sú Agentúra pre udržateľný rozvoj Karpatského regiónu FORZA (Ukrajina), Združenie obcí Hornej Torysy, Mesto Veľký Šariš, Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, Regionálne združenie obcí Hornád a Kyjevské združenie cyklistov (Ukrajina). Na konferencii sa zaoberali zabezpečením postupných krokov vedúcich k realizácii projektu.

Diaľkové cykloturistické trasy

„Zámerom projektu je budovanie kapacít a lepšia koordinácia plánovaných aktivít v oblasti cyklistickej dopravy a cykloturistiky prostredníctvom spolupráce s inými aktérmi nielen v rámci svojho regiónu, ale aj so susednými regiónmi. Hlavný dôraz sa kladie na diaľkové cykloturistické trasy, primárne na trasu EuroVelo 11,“ uviedla Šebešová.

Dodala, že projekt má tri špecifické ciele. Prvým je zabezpečiť koordinovanú prípravu koncepčných dokumentov a technických dokumentácií na vybrané úseky cyklotrás na diaľkových cykloturistických trasách. Druhým cieľom je zlepšiť zručnosti miestnych aktérov v oblasti plánovania a realizácie cyklotrás.

Pomôcť by v tom mali dva odborné semináre. Tretím cieľom je zvýšiť povedomie verejnosti o možnostiach cyklistickej dopravy a cykloturistiky v cieľových regiónoch. Prezentovať sa pri tom budú rôzne aktivity, napríklad promo cyklojazdy po budúcej trase EuroVelo 11 v Košickom aj Prešovskom kraji.

Propagácia cezhraničných trás

„V rámci projektu bude KSK najmä ďalej rozpracovávať kostrovú sieť cyklistických trás v Košickom kraji, ktorej koridory boli navrhnuté v uplynulom roku. Ďalej budeme organizovať jeden odborný seminár na vzdelávanie, spracovanie technických dokumentácií na vybrané úseky trasy EuroVelo 11 a Zemplínskej cyklomagistrály a promocyklojazdu po budúcej trase EuroVelo,“ informovala Šebešová.

„Naši cezhraniční partneri z Ukrajiny sa zamerajú hlavne na tvorbu plánovacích dokumentov a odporúčaní pre tvorbu legislatívy v tejto oblasti. Partneri z Prešovského kraja budú riešiť najmä technické dokumentácie na trasu EuroVelo 11, vzdelávanie, propagáciu cezhraničných cykloturistických trás,“ povedala Šebešová.

V Košickom samosprávnom kraji evidujú ku konci roka 2015 už 1 543,6 km značených cykloturistických trás. Za rok pribudlo na území Košického kraja 161 km trás.

Najrozsiahlejšími zmenami v roku 2015 prešla sieť cykloturistických trás na Tokaji, kde boli presmerované a vyznačené nové náučné cykloturistic­ké trasy.

EuroVelo má byť zjazdná za každého počasia

Ako informovala Šebešová, KSK má vypracovaný návrh kostrovej siete cyklistických trás v Košickom kraji, ktorá predstavuje nadregionálnu sieť cyklotrás. Na ňu by sa mali pripájať cykloturistické trasy regionálneho a miestneho významu.

Kostrová sieť je zadefinovaná predovšetkým ako cykloturistická, podľa parametrov trás EuroVelo – zjazdná za každého počasia, bez prudkých stúpaní a napojená na služby v cestovnom ruchu. Jej realizácia sa predpokladá v dlhodobom časovom horizonte a širšom partnerstve zainteresovaných subjektov.

Náklady na jej vybudovanie sa odhadujú na vyše päť miliónov eur. Hlavnou osou tejto siete bude medzinárodná trasa EuroVelo 11. Na časti, ktorá prechádza Košickým krajom, sa pracuje. Pripravujú sa projektové dokumentácie jednotlivých častí pre územné a stavebné konania, hľadajú sa finančné zdroje a partneri na realizáciu.

Dokumenty sa pripravujú

V tomto roku sa pripravujú projektové dokumentácie pre územné rozhodnutie na trasu EuroVelo 11 v katastroch obcí Nižná Myšľa a Kokšov-Bakša. Popri tom sa v roku 2016 budú realizovať aktivity aj na ďalších cyklistických koridoroch.

Na Zemplínskej cyklomagistrále sa v súčasnosti pripravujú projektové dokumentácie pre územné rozhodnutie v katastri Michaloviec a Vinného.

Podrobnejšie informácie o stave cyklistickej dopravy v Košickom kraji prináša Stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky, ktorú schválilo Zastupiteľstvo KSK. Záujemcovia ju nájdu na internetovej stránke KSK.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasy #Košický kraj #Prešovský kraj