Galéria Encián ponúkne prechádzku Tatrami

Galéria Encián na Skalnatom Plese vo Vysokých Tatrách ponúkne v sobotu 18. júna novú výstavu Tatry v Tatrách, v rámci ktorej predstaví dielo maliara, krajinkára, Emil Mlynárčika.

17.06.2016 14:00
Vysoké Tatry Foto:
Vysoké Tatry
debata

„Maľuje motívy Tatier so zatajeným dychom. Rozpráva príbehy krajiny o plynutí času, striedaní ročných období, o jedinečnom zážitku okamihu, o hre svetla a tieňa. Je majstrom atmosféry,“ predstavila jeho tvorbu kurátorka výstavy Carmen Kováčová, riaditeľka kežmarskej Galérie u anjela, ktorá je spolu s galériou Encián organizátorom výstavy. Otvorená bude v sobotu o 13:00, verejnosti bude sprístupnená do 22. septembra.

Kováčová hovorí o Mlynárčikovi ako o tichom a láskavom pozorovateľovi. „Príroda je pre neho chrámom harmónie, krásy a pokoja. Nie je autorom okázalých gest, bezúčelnej expresie a prázdnej výtvarnej maniery. Jeho postoj, rovnako ľudský aj umelecký, definuje pokora a skromnosť,“ uviedla.

Práve jeho obrazy podľa nej pripomínajú prírodu ako najdokonalejšie božské dielo. „Autor pozýva na miesta strateného času, dokáže vytrhnúť z každodennej uponáhľanej reality a preniesť na čarovné miesta a zákutia, kde život plynie svojím vlastným pradávnym rytmom, kde je stále priezračná voda, svieža zeleň a nedotknutý sneh,“ dodala ďalej kurátorka výstavy.

Ako povedala, galéria vďaka Mlynárčikovi ponúkne návštevníkom prechádzku krajinou autorovho detstva pod Kráľovou holou či povedie cestičkami Slovenského raja. Ponúkne tiež bežnému oku skryté zákutia tatranských dolín i menej známe pohľady na majestátne tatranské štíty a zachytáva aj dohorievajúci život zamagurských dreveníc.

„Emil Mlynárčik vie bravúrne zachytiť génius loci, starostlivo vyberá rámec krajiny, kompozíciu, osvetlenie aj ročné obdobie, v akom dané miesto vyobrazí, aby v plnej miere vynikla jeho krása. Presvedčivo dokáže preniesť na plátno svoje vizuálne dojmy a predovšetkým ich hĺbku a intenzitu. Práve pre tieto atribúty si obrazy Emila Mlynarčíka neustále získavajú srdcia divákov. Vydáva posolstvo o tom, že každý z nás sa vracia k svojim koreňom a homo sapiens je nedeliteľnou súčasťou prírody,“ charakterizovala maliarovu tvorbu Kováčová.

Emil Mlynárčik (1960) sa narodil v obci Vernár v okrese Poprad. Absolvoval Matematicko-fyzikálnu fakultu na Univerzite Komenského v Bratislave, odbor Meteorológia. Od roku 1992 je výtvarníkom v slobodnom povolaní. Žije a tvorí v obci Hôrka pri Poprade. Jeho diela sú zastúpené v súkromných zbierkach v Európe, Amerike, Južnej Afrike a v Austrálii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry