Malá Fatra pripravila pre turistov novinky: lávky, chodníky, atrakcie

Oblastná organizácia cestovného ruchu Malá Fatra chce zvýšiť návštevnosť regiónu kvalitnejšou infraštruktúrou. Pre nadchádzajúcu letnú turistickú sezónu pripravili viacero noviniek v tejto oblasti.

19.06.2016 15:30
Stará Bystrica Foto: ,
Stará Bystrica s orlojom.
debata (1)

"V jarných mesiacoch bola sprístupnená lávka s prístreškom na Straníku pri Žiline. V súčasnosti finišujeme s viacerými projektmi súvisiacimi s rozvojom regiónu. V Belských skalách budeme počas júna vyznačovať turistický chodník. Žltá značka, ktorá vedie na vrch Oravcové, by sa mala predĺžiť a pokračovať až na Belské skaly,“ informoval riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Malá Fatra Peter Šimčák.

Prístup na skaly bude aj z centra obce Belá a z autokempingu v Belej. V minulom roku pribudli v Belských skalách mostík cez potok v Belskej doline, tri vyhliadky na vrchole skál a reťaze na priechodnosť terénom k vyhliadkam.

Do začiatku letných prázdnin by mal byť opravený chodník z Malého Rozsutca. Ten vedie cez horskú osadu Podrozsutcom priamo do Bieleho Potoka. „Chodník bol po dažďoch blatistý a nebezpečný. Ide o približne 30 metrový úsek s lanami, na ktorom urobíme schodíky zasypané štrkom a dáme laná na zachytenie,“ vymenúva Róbert Hlaváč z Občianskeho združenia Diery.

Vzhľadom k tomu, že chodník sa nachádza vo vysokohorskom teréne, materiál potrebný na opravu vynášala helikoptéra. Na rekonštrukcii, ktorá si vyžiada investíciu takmer sedemtisíc eur, participuje aj oblastná organizácia Malá Fatra.

Ďalší úsek Zbojníckeho chodníka, ktorý začína v Tiesňavách vo Vrátnej doline a celkovo je na ňom 1 100 schodov, bude opravený do spustenia letnej turistickej sezóny.

„Doteraz boli schody z dreva a museli sme ich každých päť rokov meniť, pretože zhnili. Generálnu opravu robíme z nerezového plechu. Tento rok by sme chceli pokročiť po Malé Nocľahy a minimálne 20 až 25 rokov bude s chodníkom pokoj," spresnil predseda OZ Rozsutec Jozef Mičo. Na oprave sa finančne podieľa i Krajská organizácia cestovného ruchu Žilinský turistický kraj.

„Do konca školského roku by malo byť vyriešené i premostenie pre peších a cyklistov cez rieku Bystrica v katastri obce Stará Bystrica. Malo by zjednodušiť prístup cyklistov i turistov k orloju na Rínku sv. Michala Archanjela v centre obce a na Kysuckú cyklomagistrálu. Súčasťou je i preznačenie chodníka k rozhľadni na vrchu Bobovec, ktorá je vysoká 16 metrov a vybudovaná z kameňa a dreva,“ dodáva Šimčák.

Malá Fatra je podľa jeho slov počas leta vyhľadávanou destinácia nielen pre turistov, cyklistov, ale aj návštevníkov kultúrnych podujatí všetkých vekových kategórií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra #orloj #Stará Bystrica