Na Made in Slovakia v Poprade bude vyše 100 vystavovateľov, vystúpi Majk Spirit

Viac ako stovka vystavovateľov sa predstaví so slovenskými výrobkami pod Tatrami počas letného festivalu Made in Slovakia, ktorý sa uskutoční v dňoch 3. až 6. augusta v centre Popradu. Pôjde o jubilejný piaty ročník podujatia, ktorý ponúkne zaujímavý kultúrny program i pestrú zmes slovenských kulinárskych špecialít.

24.07.2016 15:00
debata

„Dali sme si záležať na vystavovateľoch, tento rok museli všetci vystavujúci, každý jeden predajca slovenského výrobku, vystaviť aj doklad o tom, že ponúka skutočne slovenský výrobok. Bude to teda naozaj iba o slovenských výrobkoch a o tom, čo tu na Slovensku máme,“ uviedol hlavný organizátor festivalu Ondrej Kavka, podpredseda občianskeho združenia Pre mesto. Cieľom podujatia je tiež pritiahnuť viac ľudí do centra Popradu.

Vzhľadom na jubilejný ročník podujatia zvolili jeho organizátori aj bohatší kultúrny program. „Snažili sme sa ho koncipovať tak, aby zaujal rôzne cieľové skupiny a vekové kategórie Popradčanov i turistov. Pre staršiu generáciu bude určite zaujímavé vystúpenie Kandráčovcov vo štvrtok 4. augusta o 18:00 a rôznych folklórnych súborov. Pre mladých je asi najväčším trhákom koncert Majka Spirita v stredu 3. augusta o 20:00. Mnohí si možno ešte pamätajú aj zlaté časy známej kapely Inekafe, tá vystúpi vo štvrtok o 20:00,“ informovala Petra Vargová, PR manažérka podujatia. Od stredy do piatku v centre mesta vždy o 21:00 vystúpia aj Prešporskí Junáci.

Na svoje si počas Made in Slovakia, ktoré podporuje aj mesto Poprad, prídu rovnako milovníci ľudového umenia. „Sledovať budú môcť rezbárov pri práci, ktorí budú vytvárať sochy z dreva. Súčasťou programu festivalu budú aj včelári z Hornádskej kotliny, ktorí budú návštevníkov zasväcovať do svojho umenia starostlivosti o včely a stáčania medu," uviedla Vargová. Veľkou novinkou bude podľa jej slov aj pripravovanie párancov.

„Už niekoľko rokov sa do Popradu snažíme dostať výrobcov párancov, ide o špeciálne pripravované cestoviny, ktoré, ak sa nemýlim, pochádzajú zo stredného Slovenska. Ich výrobcovia sa do Popradu prídu prezentovať na festival po prvýkrát a priamo na mieste pripravia túto špecialitu na sladko i na slano,“ povedala Vargová.

Ako vysvetlil Kavka, termín podujatia, teda začiatok augusta, nebol zvolený náhodne. „V tom čase je tu najviac turistov zo zahraničia, ale celkovo je aj veľa turistov v Tatrách. Chceme ukázať to, čo Slovensko prináša a ponúka. Pôjde o pestrý mix zo Slovenska, aby si každý niečo našiel,“ povedal.

Festival chce podľa neho ukázať, že aj na Slovensku je toho veľa pekného a zaujímavého, hoci sa o tom často ani nevie. „Rovnako to celé, ako to už vyplýva z názvu nášho združenia, organizujeme pre mesto, lebo chceme oživiť jeho centrum,“ doplnil Kavka zo združenia Pre mesto, ktoré v júni pod Tatrami organizuje aj festival Viva Italia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Made in Slovakia