Prieskum ukáže, koľko turistov navštevuje TANAP

Štátne lesy TANAP-u tento týždeň zisťujú, koľko turistov navštívilo Tatranský národný park (TANAP) počas jedného dňa. Ich pracovníci sčítajú turistov v 36 lokalitách z južnej strany Tatier. Súčasťou je aj zisťovanie národnostného zloženia turistov vstupujúcich do vysokohorského prostredia.

08.08.2016 15:00
Tatry, turistika, oddych Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako avizovala Lenka Burdová, koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u, spočítavanie by sa malo uskutočniť počas jedného dňa z troch predbežne určených dátumov, a to 9., 10. alebo 11. augusta.

Najvyšší počet návštevníkov vysokohorského prostredia za posledných desať rokov zaznamenali Štátne lesy TANAPu v roku 2014. „V jeden deň prišlo do národného parku takmer 24 120 návštev­níkov. Najviac, približne šesťtisíc ľudí, bolo na Hrebienku,“ uviedla Burdová.

Tradične veľa turistov však podľa jej slov býva aj na Kriváni, Solisku, pri Popradskom plese, na Skalnatom plese, na Chate pri Zelenom plese, v Tichej doline na Oraviciach, v Roháčskej doline či v Žiarskej doline.

„Vlaňajším prekvapením bolo v deň sčítania takmer 1 180 turistov v Roháčskej doline,“ doplnila a pripomenula, že počet turistov vo vysokohorskom prostredí podmieňuje počasie. Doteraz najviac turistov, až 26 520, napočítali v národnom parku pred 36 rokmi, v roku 1980.

Štátne lesy TANAPu evidujú návštevnosť v národnom parku od roku 1972. Dôvodom každoročného spočítavania turistov vo vysokohorskom prostredí je zisťovanie nielen zmien v počtoch návštevnosti, ale aj v zaťaženosti jednotlivých lokalít.

Takto získané údaje využíva správca územia pri plánovaní údržby turistickej a informačnej siete a na zlepšenie služieb, ktoré Štátne lesy TANAPu v tomto chránenom území turistickej verejnosti poskytujú.

Vlani bolo v deň spočítania vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku približne 18 572 turistov. 

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Vysoké Tatry #TANAP