Nový náučný chodník v Čutkovskej doline odhalí vysoký vodopád a dlhú tiesňavu

Nový náučný chodník pomohol sprístupniť Čutkovskú dolinu pri Ružomberku. Najväčšími lákadlami sú 24 metrov vysoký vodopád a 64 metrov dlhá tiesňava. Chodník je dlhý 6,1 kilometra a má desať tabúľ, šesť mostíkov a tri lavičky na sedenie.

11.08.2016 14:00
debata

„Môže sa zdať, že Liptov je prebádaný región, ale nadšencom a turistom z Černovej a okolia sa podarilo nájsť dolinu, ktorá svoje krásy odhalí len teraz,“ prezrádza Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov, ktorá financovala vytvorenie náučného chodníka.

Známa neznáma

„Táto dolina je nepoznaná. Pre nás je to jednoducho srdcovka a chceli sme ju prebudiť a odhaliť svetu jej krásy. Paradoxom je, že ani domáci obyvatelia ju nepoznajú v celej jej dĺžke a udivovala aj v čase samotnej prípravy náučného chodníka dobrovoľníkov, ktorí sa podieľali na prácach,“ povedal jeden z dvojice autorov projektu Štefan Koreň.

Spolu s Milanom Kmeťom a ďalšími dobrovoľníkmi odpracovali na vytvorení náučného chodníka viac ako tisíc hodín a vlastnými rukami a na svojich chrbtoch vyniesli približne päť ton materiálu.

Pri prácach na schodoch a mostoch v teréne použili 300 metrov železných tyčí na stabilizáciu a sedem metrov kubických drevenej guľatiny.

Na šiestich úsekoch museli vybudovať mosty ponad potoky. Na 130 metroch chodníka vybudovali priečnu stabilizáciu proti zosuvom svahu.

Dokopy ručne vykopali až 1,5 km chodníkov v premenlivom suťovitom teréne s častými úsekmi zasekanými do skaly.

„Desať náučných tabúľ po celej dĺžke doliny odhaľuje tajomstvá tunajšej fauny a flóry. Tri tabule sa nachádzajú v ťažšie prístupnom lesnom teréne, takpovediac v divočine. Ukazujú turistom doslova klenoty, ktorými sú čarovné vodopády, tiesňavy, husté lesy pripomínajúce pralesy,“ spresnila Šarafínová.

Proti strateniam

Existencia náučného chodníka môže podľa jej slov napomôcť aj v orientácii a eliminuje tak vybočovanie z trasy chodníka, aby následne turisti nerušili tunajšiu faunu a tiež nezablúdili v doline.

Najvyšším bodom chodníka je tiesňava v nadmorskej výške 850 metrov. „Práve tam prebiehali aj jedny z najnáročnejších prác. Museli sme vŕtať a sekať schody do pevnej skaly a inštalovať bezpečnostné ochranné zábradlie. Samotný kaňon tiesňavy meria úctyhodných 64 metov a vytvoril ho Čutkovský potok,“ povedal Peter Bačkor z občianskeho združenia Černovský chotár.

Oblastná organizácia cestovného ruchu investovala do projektu 18-tisíc eur. „Význam dolín pri Ružomberku aj mesta samotného z pohľadu turizmu z roka na rok narastá. Aj výsledky za prvý štvrťrok potvrdzujú pretrvávajúci trend rastu záujmu o túto časť Liptova. Priemerný medziročný nárast tu presiahol 20 percent. Je preto opodstatnené, že investujeme v tejto lokalite a zlepšujeme infraštruktúru cestovného ruchu,“ dodala riaditeľka organizácie Darina Bartková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Liptov #chodník #Čutkovská dolina