V Belianskej jaskyni si overíte manželskú vernosť

Pred Belianskou jaskyňou stojí dlhý rad ľudí. Potrebujú si všetci overiť, či je im ich polovička verná? Tu sa totiž údajne dá.

13.08.2016 07:00
Belianska jaskyňa, kvaple, stalagmity,... Foto:
Záujemcov o jaskynné krásy je veľa.
debata (3)

V knihe Ženy sú z Marsu, muži z Venuše, sa píše, že chlapi potrebujú z času na čas odísť do svojej „jaskyne“. A možno tam chcú nájsť „Jeskyňku“, ktorá v kultovom filme Ako básnici prichádzajú o ilúzie liečila srdce študenta medicíny Štěpána.

Kamzíci verzus povaľači

Nuž, je pravdou, že tretia najväčšia sprístupnená jaskyňa na Slovensku s prívlastkom Belianska, v týchto týždňoch doslova praská vo švíkoch. Vysoké Tatry sú plné turistov a najmä v horšom počasí mnohí vymenia tatranskú túru za návštevu jaskyne a obdivovanie kvapľovej výzdoby. To neprekvapuje!

Návštevu Belianskej jaskyne si však treba zaslúžiť. Keďže je to vysokohorská kvapľová jaskyňa nachádzajúca sa v Tatranskom národnom parku, k jej vchodu si to musíte vyšliapať.

Vchod do jaskyne totiž leží v nadmorskej výške 890 metrov a vedie k nemu serpentínový chodník, v rámci ktorého treba prekonať výškový rozdiel 122 metrov. Tatranskí kamzíci to zvládajú ľavou zadnou, bratislavskí povaľači, čo sa všade vozia autom, sa trochu zadýchajú.

Keď sa dva kvaple navždy spoja, už sa nerozvedú.
Kubický milimeter kvaple rastie 15 rokov.
+3Najmenšie jazierko v Belianskej jaskyni v kvapli.

Potom si pred pokladňou treba vystáť „šóru“, ktorej dĺžka rastie s klesajúcou teplotou vonku a pribúdajúcim dažďom. Keď je veľa návštevníkov, dovnútra púšťajú po 60 osôb každých 15 minút.

„My sme však dnes čakali v rade pred pokladňou takmer dve hodiny,“ hovorí karikaturista a filmár Ivan Popovič, ktorý si bol v druhý augustový týždeň pozrieť Beliansku jaskyňu po dlhých rokoch.

Kedysi sa tu totiž nakrúcal jeden z dielov jeho známych animovaných Hlavičkových rozprávok o tatranských princeznách Lomničke a Slabejke. Maliara Hlavičku, ktorý žil vo Vysokých Tatrách, hral Josef Dvořák.

874 schodov pod žiarovkou

Belianska jaskyňa patrí medzi prvé v Európe, v ktorých sa zaviedlo elektrické svetlo! Bolo to už v roku 1896, čo nie je taký dlhý čas od objavenia žiarovky. Vtedy boli denne povolené len tri návštevy.

V Zrkadlovom jazierku sa to zrkadlí. Foto: Dávid Popovič
Belianska jaskyňa, kvaple, stalagmity, stalaktity, stalagnáty V Zrkadlovom jazierku sa to zrkadlí.

Na druhej strane – sprievodca musel jaskyňu otvoriť aj vtedy, keď mal len jedného zákazníka. To by sa však teraz stať nemohlo, aj turistov spoza hraníc je toľko, že výklad prebieha nielen v slovenčine, ale aj v poľštine. Od českých hostí sa očakáva, že slovenčine rozumejú.

Hoci je dĺžka jaskyne 3826 metrov, prehliadková trasa má 1370 metrov. Výškový rozdiel je však 112 metrov a musíte zdolať 874 schodov. Dobrá správa je, že nie všetky vedú nahor. Po dosiahnutí najvyššieho sprístupneného bodu jaskyne vo výške 1002 metrov už budete len zostupovať.

Hamburger, krokodíly aj kaktusy

Teplota v jaskyni je 5 stupňov Celzia a ak je vonku prihorúco, návšteva tohto „krásneho krasového terénu“ prináša príjemné ochladenie. Až také, že nedostatočne oblečení návštevníci vychádzajú von trasúci sa od zimy a teplým dychom si po 70 minút trvajúcej prehliadke zohrievajú skrehnuté ruky. Zoberte si aspoň dlhé „rukávy a nohávy“, hrať sa na ľadové medvede v krátkych šortkách si môžu dovoliť len otužilci!

Zbojnícka komora, Palmová sieň, priepasť Čertovo hrdlo – to sú niektoré názvy jaskynných priestorov, ktoré lákajú návštevníkov. A nemusíte byť ani veľmi opití, aby ste v rámci kvapľovej výzdoby videli podobu levočskej Bielej panej, šikmú vežu v Pise, krokodíly, hamburger, jazyk klebetnice, háj s trpaslíkmi alebo kaktusmi.

Ale ak ste si pred návštevou predsa len niečo „lupli“, na záver v Hudobnej sieni jaskyne si môžete aj zaspievať! Správna sprievodkyňa vás na to vyzve!

Želania, skúška, spev

Belianska jaskyňa má vo svojich útrobách aj viacero jazierok. Ak hodíte mincu do Bieleho jazierka a niečo si pri tom zaželáte, do roka a do dňa sa vám to splní. Tým šikovnejším aj do deviatich mesiacov.

Omnoho umnejšie už treba mince hádzať na šikmú stenu vernosti! Koho minca totiž spadne, bol svojej polovičke neverný! Z našej skupinky šesťdesiatich dobrovoľníkov to vyskúšali až…

A takisto na záver nikto nezaspieval. Prosto, neverníkom obyčajne do spevu nebýva.

Belianska jaskyňa

  • jediná sprístupnená vysokohorská kvapľová jaskyňa v Tatranskom národnom parku
  • dostanete sa do nej z obce Tatranská Kotlina
  • vstupné dospelí 8 eur, detí 6–15 rokov 4 eurá, študenti a dôchodcovia 7 eur
  • za fotografovanie a filmovanie sa platí 10 eur, dostanete nálepku, ktorú si treba umiestniť na viditeľné miesto (aj tak všetci podvádzajú)
  • pred vstupom na serpentínový chodník smerom ku jaskyni sa nachádza množstvo stánkov s plyšovými hračkami, samurajskými mečmi a ďalšími „pre život nevyhnutnými vecami“, kde vás vaše deti pripravia o výplatu
  • keby ste mali pocit, že ste po návšteve jaskyne málo unavení (najmä vaše ratolesti), pri zostupe na pravej strane nájdete aj Spider park
  • zaparkovať môžete kdekoľvek, ale nemyslite si, že to bude zadarmo!
  • najesť sa môžete v reštaurácii Koliba alebo U furmana, kde vás obslúžia kypré čašníčky s kvetinovou výzdobou vo vlasoch
  • a ak hod mincou na stenu vernosti nedopadol práve najlepšie, nádherný drevený kostolík Nanebovzatia Panny Márie je hneď za cestou oproti!

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Belianska jaskyňa