Slovenský raj: Turisti sa vrátia do rokliny Kyseľ po štyridsiatich rokoch

Po štyridsiatich rokoch už vo štvrtok 18. augusta sprístupnia verejnosti roklinu Kyseľ v Národnom parku (NP) Slovenský raj, ktorú uzavreli po ničivom požiari.

17.08.2016 10:35
debata (1)

„Náučný chodník v úseku od ústia rokliny pri Bielom potoku po mostík nad Obrovským vodopádom umožní návštevníkom obdivovať divokú prírodu netradičnou formou, odlišnou od štandardného sprístupnenia, ako ho poznáme z iných roklín,“ informoval na internetovej stránke Správy Národného parku Slovenský raj jej riaditeľ Tomáš Dražil.

Slávnostné otvorenie feraty, teda zabezpečenej cesty vybavenej istiacimi fixnými lanami a železnými stúpačkami, ako aj zrekonštruovanej náhradnej trasy sa uskutoční vo štvrtok dopoludnia.

Správa národného parku však upozorňuje, že turisti musia byť vybavení feratovým istiacim setom s tlmičom pádov, prilbou a pevnou protišmykovou obuvou.

Náučný chodník s feratou bude prevádzkovať práve Správa NP Slovenský raj. Z dôvodov ochrany prírody bude možné feratu využívať len v období od 15. júna do 31. októbra.

Dá sa aj bez výstroja

Úsek od mostíka nad Obrovským vodopádom po rázcestie na Malom a Veľkom Kyseli, takzvaná náhradná trasa Kyseľ, bude kompletne zrekonštruovaný a pre turistov ostane naďalej celoročne otvorený, a to aj bez potreby feratového setu.

Pracovníci Správy Národného parku Slovenský raj žiadajú návštevníkov, aby do 18. augusta nevstupovali do rokliny Kyseľ a rešpektovali značenie umiestnené v teréne.

Ako avizovali, v prípade nelegálneho vstupu do rokliny pred týmto termínom by im mohli pracovníci Správy NP Slovenský raj alebo členovia Stráže prírody vyrubiť pokutu do 66 eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj