V Tatrách si pripomenú profesora Grosza, horolezca, spisovateľa, ochrancu knižnice

Cez víkend sa bude na Chate pri Zelenom plese vo Vysokých Tatrách opäť po roku spomínať na profesora Alfréda Grosza (1885-1973), a to v rámci 2. ročníka turistického prechodu chodníka pomenovaného po ňom.

26.08.2016 15:00
debata

„Profesor Grosz predstavuje významnú osobnosť. Keďže sa narodil 26. augusta, pripomenieme si ho v tesnej blízkosti tohto dátumu, tento rok uplynie už 131 rokov od jeho narodenia,“ uviedol organizátor akcie Oto Rozložník.

Prechod Chodníkom profesora Grosza sa uskutoční v sobotu 27. augusta, a to za každého počasia.

Osobnosť profesora Alfréda Grosza je známa Kežmarčanom i priaznivcom tatranskej vysokohorskej turistiky.

„Horolezec, geograf, spisovateľ, ochranca historickej lyceálnej knižnice a propagátor Tatier sa narodil 26. augusta 1885. Miloval Tatry a na jeho pamiatku bol vytvorený v Doline Bielej vody chodník, ktorý smeruje od parkoviska Biela voda k bývalej Kežmarskej chate, k pietnemu miestu venovanému tejto osobnosti,“ informovalo mesto.

Niekoľko rokov pôsobil aj na kežmarskom lýceu, venoval sa turistike a so svojimi žiakmi absolvoval vychádzky do Vysokých Tatier.

Trasa prechodu vedie Bielou vodou, Šalviovým prameňom, Pokryvníkom, Veľkým Bielym plesom až na Chatu pri Zelenom plese a späť na Bielu vodu. Parkovisko na Bielej vode bude účastníkom prístupné od 9:00, stretnutie na Chate pri Zelenom plese bude približne o 13:30.

Súčasťou spomienkového stretnutia bude kladenie vencov a odznejú viaceré príhovory. Organizátori pripomínajú, aby účastníci akcie nezabúdali na zdravotné pripoistenie v horách, keďže každý sa zúčastňuje na pochode na vlastné riziko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry