Polmesiac na alpskom vrchu budí vášne. Umelec chcel provokovať, podarilo sa

Takmer tri metre vysoký polmesiac, ktorý sa objavil na jednom z alpských vrcholkov vo východnom Švajčiarsku, vyvolal vášnivé diskusie. Umelec, ktorý symbol islamu na hore vztýčil, chcel svojím činom vraj upozorniť na absurditu vrcholových krížov, informovali švajčiarske médiá.

09.09.2016 14:26
debata

Polmesiac, ktorý zdobí vrcholok 2 140 metrov vysokej hory Freiheit (Sloboda) v polokantóne Appenzell Innerrhoden, inštaloval švajčiarsky umelec Christian Meier. Svojím dielom chcel vraj protestovať proti „nezmyselným vrcholovým krížom“.

Na vrcholok dopravil vrtuľník polmesiac spolu so solárnymi panelmi, ktoré zaisťujú prísun energie pre jeho nočné osvetlenie.

Tridsaťosemročný Meier, ktorý väčšinu času žije v Pekingu, sa podľa švajčiarskej tlače hlási k ateizmu a svoj krok označil za protest proti zneužívaniu náboženských symbolov. „Vždy, keď sa vrátim (do Švajčiarska), idem do hôr a vidím všade okolo seba tie absurdné vrcholové kríže. Musel som proste niečo urobiť,“ povedal.

Mnoho Švajčiarov však Meierov umelecký počin odsúdilo. „Je to vrchol drzosti,“ povedal rádiu FM1 Today jeden z nahnevaných turistov. Predseda kantonálnej vlády Roland Inauern uviedol, že takéto divoké akcie nemieni tolerovať. Umelca vraj už vyzval, aby dielo, ktoré na vrchol hory umiestnil bez povolenia, do týždňa odstránil. „Chcel som provokovať a to sa mi podarilo,“ reagoval na kritiku Meier.

Aj v Bavorsku sa v súčasnosti vedie diskusia o vhodnosti vrcholových krížov. Debata sa rozhorela po tom, čo na troch alpských vrcholkoch kríže niekto odrezal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #islam #Alpy