Potápači zbierajú odpad zo Štrbského plesa, za 10 rokov vytiahli 5,5 tony

Za viac ako dvadsať rokov akcie Čisté vody absolvovali potápači 1 454 ponorov a na breh vyniesli 5 477 kilogramov odpadkov.

08.10.2016 14:00
čistenie plies, pleso, Vysoké Tatry, potápači Foto: ,
Potápači pri vyťahovaní odpadu.
debata

Po troch rokoch sa potápači opäť ponorili pod hladinu Štrbského plesa, najnavštevova­nejšieho jazera vo Vysokých Tatrách, zbierajú v ňom dnes odpadky.

Tento rok im to umožnila zlepšená dohľadnosť v plese. „V predošlých rokoch bolo zarastené riasami. Príčinu ich vzniku a úbytku, teda prečo bolo pleso zelené a aktuálne nie je, sa nám však nepodarilo zistiť, a to ani prostredníctvom rozborov vody. Ale tešíme sa, že tu opätovne môžeme organizovať takéto upratovanie,“ povedal Maroš Petrík, námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), ktoré akciu organizujú.

Po turistickej sezóne by dnes malo 36 potápačov okrem Štrbského plesa vyčistiť aj Popradské pleso, Velické pleso a Nové Štrbské pleso. Najviac práce budú mať zrejme práve na Štrbskom plese s rozlohou takmer 20 hektárov. Leží v nadmorskej výške 1 350 metrov a jeho maximálna hĺbka je 24 metrov. Teplota vody tam dnes dosahuje podľa Petríka asi osem stupňov Celzia.

Podujatie Čisté vody organizujú Štátne lesy TANAP v spolupráci s Potápačskou školou Technical Diving zo Spišskej Novej Vsi, Potápačským klubom Vodnár z Popradu a s Nemocnicou Košice Šaca a.s. Počas akcie, ktorá sa koná každoročne od roku 1994, absolvovali potápači 1 454 ponorov a na breh vyniesli 5 477 kilogramov odpadkov.

Čisté vody 2016 sú súčasťou 31. ročníka Medzinárodného festivalu potápačských filmov a fotografie, ktorý odštartoval vo štvrtok 6. októbra a potrvá do nedele 9. októbra v Podbanskom. Pozvanie naň prijal napríklad renomovaný fotograf a filmár Milan Czapay či František Novomeský, odborník v oblasti potápačskej medicíny. Festival ponúka fascinujúce zábery spod vodnej hladiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štrbské pleso