Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese si pripomenú obete hôr

Na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese vo Vysokých Tatrách si v predposlednú októbrovú sobotu, 22. októbra, opäť pripomenú obete hôr.

22.10.2016 06:00
debata

„Každý rok si takýmto spôsobom uctievame tých, ktorým sa láska k horám stala osudnou. V tomto roku na cintoríne pribudlo desať tabuliek s menami trinástich obetí. Aktuálne sa tam tak nachádza 362 tabuliek s 505 menami,“ uviedol Maroš Petrík, námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), ktorá akciu organizuje.

Zraz účastníkov sa uskutoční pri Horskom Hoteli Popradské Pleso o 10:00, odchod odtiaľ je naplánovaný na 10:30. Samotný pietny akt sa začne o 11:00 a bude ukončený svätou omšou.

Spomienkové podujatie sa v minulých rokoch organizovalo väčšinou v poslednú októbrovú sobotu. „Vzhľadom na veľké množstvo sťažností súvisiacich s tým, že termín nám koliduje so Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých, a ľudia by chceli navštíviť cintoríny, aj prísť sem, vyskúšali sme ho tento rok preložiť pietnu spomienku na predposlednú sobotu v mesiaci,“ vysvetlil Petrík.

Cintorín je významným pietnym miestom a kultúrnou pamiatkou zapísanou do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Vytvorený bol na počesť obetiam, ktoré prišli o život vo Vysokých Tatrách či v iných horských oblastiach. Cintorín bol po prvýkrát sprístupnený verejnosti v roku 1940.

Neoddeliteľnou súčasťou Symbolického cintorína vo Vysokých Tatrách sú kríže z Detvy. Je ich tu inštalovaných 77, z toho 47 pôvodných a 30 novších. Dva veľké kríže sú osadené na vstupoch na cintorín.

Kurátorom Symbolického cintorína v duchu zásad cintorínskeho poriadku sú Štátne lesy TANAPu. Prostredníctvom ochranného obvodu Štrbské pleso a Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAPu tu vykonávajú údržbu ciest, chodníkov, schodísk, zábradlí, oplotení, ale aj prístupových mostíkov, kaplnky, krížov.

Venujú sa tiež obnove turistického značenia a orientácie, schvaľovaniu i samotnej montáži nových a údržbe už inštalovaných pietnych tabuliek, ako aj neustálemu čisteniu priestorov cintorína po návštevníkoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #hory #Vysoké Tatry