Tatranské zvieratá si oddýchnu od turistov, kamzíky sa oddávajú ruji

Od 1. novembra budú turistické chodníky v Tatranskom národnom parku (TANAP) uzavreté na viac ako sedem mesiacov, uzávera potrvá do 15. júna. Práve v tomto čase by mali byť zvieratá v národnom parku chránené pred vyrušovaním a zbytočnou stratou energie.

25.10.2016 14:18
tatranský kamzík Foto:
Tatranský kamzík
debata

„Správa TANAP-u stále trvá na opodstatnenosti sezónnej uzávery práve preto, aby v tých najvyšších polohách zavládol po sezóne určitý pokoj a aby sa všetci zástupcovia fauny a flóry pripravili bez nejakého ataku a vyrušovania na tuhú zimu,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Dodržiavanie tohto obmedzenia v praxi je podľa neho obrazom vzťahu človeka k prírode.

Aktuálne vo Vysokých Tatrách pokračuje kamzíčia ruja, trvá zvyčajne od polovice októbra do polovice novembra. Ako vysvetlil Majko, kamzíky sa v tomto období naháňajú po strmých skalách, útočia na seba a vytláčajú jeden druhého, keď bojujú o priazeň samíc.

Októbrové ochladenie a bohatá nádielka snehu v horách ale ukončili tohoročnú aktivitu svišťov, ktoré približne najbližší polrok prespia v pravom zimnom spánku.

„Väčšina vchodov do zimných nôr je v tomto období už dôkladne zamurovaná a svište na povrch vychádzajú len zriedkavo. Pomaly sa pripravujú na zimný spánok, počas ktorého dokážu prežiť len z tukových zásob, čo si vytvorili vo vegetačnom období. Ich pískanie sa v tatranských dolinách začne opäť ozývať najskôr v polovici apríla,“ opísal situáciu Majko.

Tohtoročný podrobný monitoring ukázal, že na slovenskej i poľskej strane národného parku sa nachádza až do 1 400 svišťov, podobné je to aj s kamzíkom.

„Pomohli tomu opatrenia Správy TANAP-u, najmä intenzívna strážna služba, inštalácia fotopascí, web kamery, sezónna uzávera, taktiež reštitúcia svišťov zo Západných do Belianskych Tatier,“ vysvetlil riaditeľ Správy TANAP-u.

Zhruba po Sviatku všetkých svätých príde podľa Majka malátnosť aj na medvede, ktoré sa vyberú do kosodrevinového stupňa, kde majú najčastejšie svoje príbytky a brlohy. Časť populácie, ktorá v tatranskom prostredí nedokáže prežiť, trávi zimu v miernejších podmienkach.

„Týka sa to napríklad orlov krikľavých, množstva spevavcov, sťahovavého vtáctva, bocianov čiernych i bocianov bielych," doplnil Majko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #TANAP #kamzíky