Plánujete dovolenku? Pri výbere vám pomôžu nové technológie

Ľudia dnes majú čoraz väčšiu chuť cestovať. Podľa prieskumov existuje veľká skupina tých, ktorí nie sú o svojej destinácii vopred rozhodnutí a radi sa inšpirujú. Táto situácia je výzvou pre IT inžinierov, ktorí musia pripraviť rýchle, spoľahlivé a efektívne riešenia.

17.11.2016 07:00
telefón, mobil, roaming Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako hovorí Rostislav Litvin, ktorý je hlavou IT projektov Superletuška.sk a Mapaleteniek.sk v spoločnosti Asiana, aj v rámci rezervačných systémov leteniek sa vďaka napredovaniu technológií objavujú zaujímavé novinky, z ktorých môžu ťažiť aj tí, ktorí rozmýšľajú nad zimnou dovolenkou.

Letenkový portál slúži v prvom rade na zakúpenie letenky. Ako môže inšpirovať človeka k výberu destinácie?
Dá sa to. S projektom Mapaleteniek.sk dokážeme jednoducho a rýchlo záujemcom o dovolenku zobraziť akúkoľvek destináciu na svete s odletom zo stredoeurópskych letísk, pričom zákazník ihneď vidí cenu letu. Je to novátorský spôsob vyhľadávania na rozdiel od štandardného, keď už vopred presne viete kedy a kam letíte, ale cenu musíte vyhľadávať.

Aké ďalšie výhody majú ľudia pri tejto inovatívnej zmene vyhľadávania destinácií?
Projekt je unikátny aj tým, že prehľadáva najlepšie ceny až na pol roka dopredu podľa preferovanej dĺžky pobytu v intervale 2 až 21 dní. Užívateľ môže nastaviť rozsah kalendárnych dát a okamžite uvidí to najlepšie, čo je k dispozícii. Pre fanúšikov tzv. leteckých „eurovíkendov“ (predĺžených víkendov v európskych metropolách) ponúka možnosť v rýchlosti vyhľadávať aj tento typ letov. Zákazník si počas rezervácie môže prikúpiť aj ubytovanie.

Vyhľadávanie trvá nejaký čas a ľudí často aj otravuje. Dá sa na to nájsť recept?
Na tom sme si dali záležať. Vyhľadávanie trvá len dve sekundy, systém spracováva v každom okamihu štyri milióny rôznych kombinácií termínov, cien a destinácií. Okrem toho je tiež dôležité, ak viete ľuďom garantovať spokojnosť so samotným letom – počnúc starostlivosťou o zákazníka od základných až po nadštandardné služby.

Takže, to nie je práca na prvý pokus?
Na trhu s letenkami pôsobíme už vyše dvoch desaťročí a naše IT riešenia sa vyznačujú spoľahlivosťou. Už v roku 2001 sme ako prví v strednej Európe vyvinuli a spustili funkčný on-line booking leteniek. Využívame technologický náskok svetového lídra v rámci globálnych distribučných systémov Amadeus, s ktorým spolupracujeme. Amadeus za posledné roky do technológií investoval miliardy dolárov. Okrem toho obsahuje ponuky 639 leteckých spoločností vrátane nízkonákladových, viac ako 87-tisíc hotelov, 30 autopožičovní a stoviek ďalších partnerov. Prístup k nim majú teraz vďaka nám aj Slováci.

Aké sú momentálne trendy na slovenskom trhu, čo sa týka cestovania?
V poslednom období sa trh oživuje. Leteniek sa predalo až o 15 percent viac v porovnaní s predošlou sezónou. Našinci sa naučili tráviť časť zimného obdobia v slnkom zaliatych krajinách, ako je Thajsko, Miami, Saigon vo Vietname, Srí Lanka, Spojené arabské emiráty, Zanzibar, Maldivy alebo Nový Zéland. Ten zoznam je dlhý. Priemerná dĺžka dovolenky je osem dní, podľa našich štatistík si ľudia doprajú viac kratších ciest za rok.

A ako je to s cenami leteniek?
Ceny leteniek sú priemerne o 10 percent nižšie než vlani. Otázka je, aký vplyv bude mať na letenky cena ropy, ktorá začala v burzovom svete dražieť a navyše sa znížila ťažba v krajinách, ktoré ropu vyvážajú.

Existuje nejaká taktika pre nákup leteniek? Napríklad čím neskôr alebo skôr, tým lacnejšie?
Je, samozrejme, bežné nájsť lacné miesto deň pred odletom alebo v deň odletu a niektorí zákazníci taký nákup uprednostňujú. Na druhej strane môže byť takýto výber značne obmedzený. Všeobecne platí, že najlacnejšie letenky sú k dispozícii tri mesiace pred odletom. Letecké spoločnosti však priebežne „žonglujú“ s cenami a občas sa im tiež podarí vložiť chybnú tarifu. Aj tieto tarify na mape okamžite odhalíme. Nedávno sa tak napríklad objavilo Honolulu za 250 eur. Záujem cestovať je dnes naozaj veľký, a myslím, že je správne využiť jedinečné príležitosti, pretože napríklad termíny cez jarné prázdniny už môžu byť vypredané, preto odporúčame urobiť to čo najskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #dovolenka