Tatry opäť zasnežujú svahy, odštartovali aj sánkovačku

Mrazy spolu s intenzívnym snežením pomohli znovu naštartovať technické zasnežovanie v Tatrách. Snežné delá znovu spustili v nedeľu podvečer na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici aj na Chopku.

30.11.2016 13:36
lyžovanie, lyžovačka, lyže, lyžiari, sneh,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

„Prvú lyžovačku si od 26. novembra užívajú lyžiari na svahu Interski na Štrbskom Plese, kde je aktuálne 40 centimetrov snehu a podmienky na lyžovanie dobré,“ informovala dnes Zuzana Fabianová, hovorkyňa prevádzkovateľa lyžiarskych stredísk v Tatrách.

Nová nádielka snehu umožnila spustiť aj 2,5 kilometra dlhú sánkarskú dráhu z Hrebienka do Starého Smokovca. „Dráha je v prevádzke od dnešného dňa a ak sa snehové podmienky počas najbližšieho obdobia nebudú výrazne meniť, návštevníci si môžu užiť aj nočnú sánkovačku každý utorok, v piatok a v sobotu v čase od 19:00 do 21:00.

Lyžiarske stredisko Jasná v Nízkych Tatrách štartuje otvorenie sezóny prvou lyžovačkou už v sobotu 3. decembra, keď budú v prevádzke na severnej strane modré zjazdovky Turistická, Lúčky, Biela Púť a na južnej strane červené zjazdovky Slnečná a Tréningová a ich príslušné lanovky.

„Zasneženie a otváranie zjazdoviek závisí od vhodného počasia, zatiaľ sa predpokladá, že v sobotu bude na Chopku otvorených takmer sedem kilometrov zjazdoviek od nadmorskej výšky približne 1 480 metrov smerom nižšie. V prípade dobrých snehových podmienok pribudnú lyžiarom postupne aj ďalšie kilometre a otvoria sa aj zjazdovky Predné Dereše, Turistická, Májová Rovná hoľa – Priehyba a Májová Priehyba – Jasná,“ uviedla Fabianová.

Sezónu v najväčšom lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry otvorí v sobotu športový sviatok na svahu a tanečná nočná párty, denný program sa bude niesť v znamení športu. „Tí, ktorí prídu bez lyží, sa môžu zapojiť do technickej jazdy na novej atrakcii Skki trikke, takzvanej trojkolke, teda na troch lyžiach spojených volantom s otočným kĺbom,“ vysvetlila hovorkyňa.

Od 21:00 čaká podľa jej slov na návštevníkov strhujúca plavba tanečnými destináciami v štýle luxusnej zaoceánskej lode, ktorá navštívi Paríž, Rio de Janeiro, Afriku, New York a Londýn.

„Zdá sa, že lyžiarom je počasie v tatranských lyžiarskych strediskách predsa len naklonené a je teda viac než isté, že si milovníci lyžovania prídu na svoje už začiatkom decembra,“ skonštatovala Fabianová.

Zároveň pripomenula, že v horskom stredisku Tatranská Lomnica sa do 9. decembra realizuje pravidelná jesenná technická údržba. Lanovky budú pre verejnosť opäť v prevádzke v sobotu 10. decembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #jasná