Najväčšia lyžiarska oblasť Európy Dolomiti Superski: Farfalle aj úchvatné svahy

Obrovská lyžiarska oblasť Dolomiti Superski je najväčšou v Európe a jednou z najrozsiahlejších na celom svete. Nachádza sa na severe krajiny, v stredných Dolomitoch, a tiahne sa cez provincie Trento, Bolzano a Belluno.

15.12.2016 07:00
debata

Fotka uverejnená používateľom Travel and Gourmets Dergi (@travelandgourmets),

Je priam synonymom dokonalej lyžovačky – všade naokolo sa týčia biele skalné vrcholky, lesknú zamrznuté vysokohorské jazierka a v údoliach bujnejú zelené ihličnaté lesy. Na všetko dohliada so svojimi 3 342 metrami majestátna Marmolada, najvyšší vrch Dolomitov.

Dolomiti Superski tvorí až 12 stredísk, ktoré ponúkajú dohromady 1 200 kilometrov zjazdoviek so 480 vlekmi a lanovkami, z ktorých je polovica priamo na seba napojená. Ich prepravná kapacita je vyše 600 000 osôb za hodinu.

Okrem zjazdoviek ponúkajú Dolomiti Superski aj 930 bežkárskych tratí a 11 snow-areálov pre snowboardistov.

Fotka uverejnená používateľom marta (@niegrzeczna_dziewczynka),

Všetky strediská (Val Gardena/Alpe di Siusi, Plan de Corones, Alta Badia, Cortina d'Ampezzo, Val di Fassa/Carezza, Arabba-Marmolada, Alta Pusteria, Val di Fiemme/Obereggen, San Martino di Castrozza/Passo Rolle, Valle Isarco, Tre Valli, Civetta) môžete navštíviť s jediným skipasom a vychutnať si tak skvelé svahy s úžasným výhľadom, na ktorých máte istotu snehu. Ten v prípade nepriazne počasia dokáže spoľahlivo zabezpečiť 3 000 snežných di­el.

Nezabudnuteľným zážitkom je zlyžovanie okruhu známeho ako Biely kolotoč (Sella Ronda). Obojstranný okruh má asi 40 kilometrov a vedie cez 4 strediská okolo mohutného stredu – horského masívu Grupo del Sella.

Cortina D'Ampezzo: Najlepšia z najlepších

Lyžiarska história Dolomiti Superski sa píše už 100 rokov a medzi jej strediskami sa ako najkrajší drahokam, obrúsený mnohými úspešnými sezónami, skvie Cortina d'Ampezzo.

Prvý Ski klub založili v mestečku už v roku 1903 a prvé preteky sa tu konali v roku 1905. Netrvalo dlho a milovníci zimných športov sem začali prúdiť z Talianska aj zo zahraničia. V roku 1956 sa Cortina D'Ampezzo stala dejiskom zimných olympijských hier.

#cortinadampezzo #veneto #atmosferanatalizia #luci #colori #fashionweek2016 #enjoy

Fotka uverejnená používateľom #yuri88 (@yuriferro88),

Nielen pretekári, ale aj dovolenkári idú oči nechať na okolitej nádhere, mestečko zo všetkých svetových strán stráži jeden trojtisícový vrch. Okrem vynikajúcej polohy má stredisko aj ďalšie veľké plus – výborné vybavenie.

Priamo z neho sa lanovkou dostanete do viacerých lyžiarskych kotlín, kde sa vo vyšších polohách udrží sneh aj do apríla či mája. Vybrať si môžete z dôkladne upravených tratí aj „divokých“ svahov s rôznymi obťažnosťami.

Fotka uverejnená používateľom "Челси" туроператор (@chelsy_travel),

Zdroj: Dolomitisuper­ski.com; Altabadia.org; Onthesnow.sk; Wikipedia.org; Lyzovanie-alpy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #lyžovačka #lyžiarske strediská #Dolomity