Toto sa stane len raz za niekoľko rokov! Na Hornáde sa dá korčuľovať a bežkovať

Slovenský raj láka turistov aj v zime, viacerí z nich aktuálne využívajú možnosť korčuľovať sa či bežkovať po zamrznutej hladine Prielomu Hornádu, a to od Hrdla Hornádu až po Čingov.

16.01.2017 13:00
Slovenský raj, Hornád, zima, sneh, mráz,... Foto: ,
Návšštevníci Slovenského raja sa bežžkujú na zamrznutej rieke Hornád.
debata

„Takýto ľad, po ktorom sa dá napríklad korčuľovať, tu nemáme každý rok. Počas tejto zimy nám rieka zľadovatela, to sa stáva zvyčajne len raz za pár rokov,“ povedala Jana Skokanová, starostka obce Hrabušice (okres Spišská Nová Ves), v správe ktorej je päť roklín a niekoľko kilometrov turistických chodníkov.

Turisti tak majú k dispozícii viac ako desať kilometrov prírodného klziska, situáciu v oblasti podľa starostky každý deň kontroluje Horská záchranná služba.

Pohľad na zamrznutú rieku Hornád v Slovenskom... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Slovenský raj, zima, Hornád, sneh, mráz Pohľad na zamrznutú rieku Hornád v Slovenskom raji. Spiššské Tomᚹovce, Letanovský mlyn

Do Slovenského raja prichádzajú podľa Skokanovej počas tejto zimy najmä odvážlivci a milovníci adrenalínu, ktorí schádzajú do roklín.

Ako pripomenula, počas tohto víkendu sa v Letanovskom mlyne konalo aj medzinárodné stretnutie priaznivcov ľadového lezenia a drytoolingu, ide o lezeckú disciplínu, ktorá zahŕňa lezenie s cepínmi a mačkami po skale.

Návšštevníci Slovenského raja na zamrznutej... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Slovenský raj, Hornád, zima, sneh, mráz, lyžovanie, bežky, Návšštevníci Slovenského raja na zamrznutej rieke Hornád.

Ľadolezci počas neho súťažia vo viacerých kategóriách, zabojovali napríklad o Slovenský pohár v drytoolingu, ale konal sa aj nočný šprint, teda lezenie na čas po zhruba 30 metrov vysokom ľade, či kategória Ľadoborec so 14 km dlhou traťou s prevýšením 900 metrov.

Podľa Horskej záchrannej služby sú aktuálne skoro všetky značené turistické chodníky a tiesňavy Slovenského raja otvorené a schodné. Od 1. novembra až do polovice júna je zatvorená Ferrata Kyseľ.

Návšštevníci Slovenského raja sa bežžkujú na... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Slovenský raj, Hornád, zima, sneh, mráz, lyžovanie, bežky, Návšštevníci Slovenského raja sa bežžkujú na zamrznutej rieke Hornád.

„Upozorňujeme, že pre nepriechodnosť je do odvolania zatvorená modrá turisticky značená trasa Stratená – Pod Hanisej, cez Tiesňavy,“ uviedli horskí záchranári na svojej internetovej stránke.

Návšštevníci Slovenského raja na zamrznutej... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
Slovenský raj, Hornád, zima, sneh, mráz, lyžovanie, bežky, Návšštevníci Slovenského raja na zamrznutej rieke Hornád.

Návštevníci Slovenského raja by tiež podľa ich slov mali počítať s tým, že vplyvom mrazov sú už technické zariadenia v tiesňavách namrznuté a šmykľavé, preto by mali zvýšiť opatrnosť.

„Odporúčame pribaliť si turistické mačky. Stmievať sa začína už po 16:00,“ uviedli záchranári.

debata chyba
Viac na túto tému: #mráz #Slovenský raj #Hornád