Ľadové sochy budú na Hrebienku až do Veľkej noci

Fíni, Rakúšanky a Rusi obsadili prvé miesta počas trojdňových neoficiálnych majstrovstiev v tesaní ľadových sôch známych ako Tatry Ice Master na Hrebienku vo Vysokých Tatrách.

17.01.2017 13:00
ľadové sochy, Hrebienok, Foto: ,
Slovenský tím získal tretie miesto v téme Svetová architektúra a od divákov cenu sympatie.
debata (1)

V rámci piateho ročníka podujatia umelci v deviatich tímoch zhmotnili v 360 ľadových blokoch svoj pohľad na tri stanovené súťažné témy, na realizáciu diela mali každý deň vyhradených osem hodín. Časť týchto diel doplnila aj Tatranskú galériu ľadových majstrov.

„Všetky diela prvých dvoch súťažných dní podujatia ostávajú pre verejnosť sprístupnené vo voľnej prírode, pokiaľ to počasie ich životnosti dovolí. Diela tretieho súťažného dňa budú však chránené klimatizovaným priestorom pod kupolou, návštevníci si ich budú môcť pozrieť do Veľkej noci,“ informovala včera Andrea Žigová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) región Vysoké Tatry. Vstup do galérie je možný denne od 9. h do 18.30, v rovnakom režime funguje aj Tatranský ľadový dóm.

Súťaž zavŕšili v nedeľu témou Mýty a legendy.... Foto: SITA, Radoslav Maťaš
ľadové sochy, Hrebienok Súťaž zavŕšili v nedeľu témou Mýty a legendy. Prvenstvo získali ľadové sochy ruského tímu.

Prácu ľadových sochárov hodnotila počas troch dní odborná porota, ale aj návštevníci. „Odborná porota hodnotila diela podľa prísnych kritérií, ako je použitie techniky, technické zručnosti a úroveň obťažnosti, rozmery a symetria, zhoda sochy s návrhom či dôraz na detail. Samozrejme, dôležitým kritériom bol aj prvý dojem či kreativita a celkový, konečný dojem diela,“ uviedla Žigová.

Piatkovou témou podujatia bola Svetová architektúra, ktorú podľa poroty najlepšie zvládol tím Kimma Frostiho a Juusa Partanena z Fínska, druhé miesto obsadil poľský tím so svojím stvárnením Veľkého čínskeho múru a tretie miesto získal slovenský tím Adama Bakoša a Filipa Lyseka, tí získali v piatok aj cenu sympatie od divákov.

Obľúbená voľná téma, ktorá predstavuje to najlepšie z tvorby ľadových majstrov, bola na pláne v sobotu, jednoznačne v nej zvíťazil ženský tím, Marina Hatzlová a Kilian van del Veldenová z Rakúska. „Vytvorili ľadové dielo predstavujúce súboj medzi rozumom a srdcom. Zaujalo nielen porotu, ktorá posunula tento tím v sobotu na prvé miesto, ale aj návštevníkov, keď získalo cenu sympatie.

„Tvorba posledného súťažného dňa s nevšednou témou Mýty a legendy sa následne neštandardne konala pod kupolou, ktorá predstavuje veľkorysý klimatizovaný priestor s priemerom až 25 metrov. Z prvenstva sa v nedeľu tešil ruský tím, cenu sympatie divákov si odniesli Holanďania, ktorých bájna loď bola pravdepodobne najfotografova­nejším dielom tohto dňa,“ zhodnotila výkonná riaditeľka miestnej OOCR.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hrebienok #ľadové sochy