Bežkári a peší turisti, v Prielome Hornádu buďte opatrní!

V Prielome Hornádu v Slovenskom raji sú už podmienky na prechod po zamrznutej hladine pre peších a bežkárov obmedzené.

24.01.2017 14:30
Hornád, Slovenský raj Foto: ,
Prielom Hornádu v zime
debata

„Z Hrdla Hornádu po Letanovský mlyn je na viacerých miestach vyliata voda, prechod v takýchto podmienkach nie je možný. Od Letanovského mlyna po Čingov je prechod po zamrznutej hladine možný, ale podmienky sa počas dňa vplyvom počasia menia, preto treba dbať na zvýšenú opatrnosť,“ informujú horskí záchranári na svojej internetovej stránke.

Naďalej upozorňujú turistov, že od 18. januára až do odvolania bude uzavretá časť Hornádu, a to od Čingova až po Smižanskú Mašu, dôvodom je ťažba dreva.

V dolinách sa počas dnešného rána očakáva pri malej oblačnosti dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 15 až mínus 17 stupňov Celzia.

Skoro všetky značené turistické chodníky a tiesňavy Slovenského raja sú aktuálne otvorené a schodné. Prechod Kláštorskou roklinou je podľa záchranárov možný len s použitím stúpacích želiez, prípadne aj čakanu. Pripomínajú tiež, že Ferrata Kyseľ je od 1. novembra do 14. júna zatvorená.

„Upozorňujeme, že z dôvodu nepriechodnosti je do odvolania zatvorená modrá turisticky značená trasa Stratená – Pod Hanisej,“ uviedli záchranári.

Rovnako je podľa ich slov treba počítať aj s tým, že vplyvom mrazov sú už technické zariadenia v tiesňavách namrznuté a šmykľavé, preto by mali turisti zvýšiť opatrnosť.

„Odporúčame pribaliť si turistické mačky,“ dodávajú záchranári, zároveň pripomínajú, že stmievať sa začína už po 16:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #Hornád