Šesť mýtov o lyžovaní a snoubordovaní. Stále im veríte?

Čas zimných športov je v plnom prúde a svahy sa len tak prehýbajú pod nápormi jazdcov. Ako to však s kupovaním vybavenia, jazdením či pádmi na zjazdovkách vlastne je?

02.02.2017 07:00
lyžiar, lyžovanie, lyžovačka, lyže, zima, sneh,... Foto:
Pohodlné lyžiarky sú navyše dôležité aj pre citlivosť a lepšiu kontrolu pohybu celej lyže.
debata (2)

Mýtus: Lyže a snoubordy z bazárov sú nekvalitné

Mnohí si myslia, že dobré a spoľahlivé lyže a príslušenstvo je len to nové z obchodu. Výstroj z druhej ruky je nekvalitný, poškodený, leží tam už celé veky, takže je už aj zastaralý. Naozaj?

Pravda je však taká, že bazáre si dávajú pozor, čo nakupujú, často sa tam objavia takmer nepoužité modely z minulého roka (nevhodný vianočný darček, málo nadšenia u detí…) prípadne zánovné snoubordy a lyže z požičovní, ktoré sa o ne dobre starali, píše portál Lyzovani.cz.

Samozrejme, nájdu sa aj značne ojazdené kúsky, na tých však ich vek a používanie vidieť a seriózny bazár vás na to aj upozorní. Takéto lyže a snoubordy sú vhodné napríklad pre začiatočníkov, ktorí si ešte nie sú istí, či tento šport chytí za srdce, a tak nechcú do výbavy priveľa investovať.

Ak vám teda neprekážajú nejaké škrabance, môžete v second-handoch dosť ušetriť.

Najlepším obdobím na kúpu lyží je jar či leto, teda obdobie mimo konci lyžiarskej sezóny.

Mýtus: Lyžiarky vždy omínajú

Samozrejme, že snoubordové či lyžiarske topánky nikdy nebudú pohodlné ako látkové tenisky. Kým zmrznuté prsty či trocha tvrdého nepohodlia je normálny stav, bolesť, mravčenie, tŕpnutie či iné nepríjemné pocity na svah nepatria, uvádza Telegraph.co.uk.

Na trhu je obrovské množstvo značiek lyžiarok, ktoré sa dizajnom jemne líšia, a preto sa oplatí vyskúšať tak veľa druhov, ako je to len možné a nájsť tie svoje ideálne.

Lyžiari s mimoriadne nepravidelnými chodidlami možno budú dokonca potrebovať úpravu topánok na mieru.

Pohodlné lyžiarky sú navyše dôležité aj pre citlivosť a lepšiu kontrolu pohybu celej lyže.

Mýtus: Pred lyžovačkou alebo snoubordovaním sa treba poriadne popreťahovať

Na svahoch často vidno ľudí v kombinézach, ktorí tesne pred zacvaknutím lyžiarok robia dôkladný strečing. Stoja na mieste a poriadne si preťahujú všetky končatiny – vraj aby sa im lepšie hýbalo.

V skutočnosti však tieto pohyby môžu zvýšiť riziko úrazu. Dôvodom je, že svaly, ktoré držíme chvíľu napäté, následne reagujú na náhle podnety horšie. Inak povedané, reakcie svalov sa spomaľujú.

Pred lyžovačkou odborníci odporúčajú buď dynamický strečing alebo postupné zahrievanie kĺbov a svalov prirodzenými „lyžiarskymi“ pohybmi. Preto je ideálne začať ráno na miernom svahu a postupne prechádzať na stále náročnejšie zjazdovky.

Strečing by sa mal praktizovať na konci dňa, po lyžovačke.

Mýtus: Je dobré lyžovať s omnoho lepšími

Mnohí lyžiari alebo snoubordisti, ktorí na svahu spadli a zranili sa, priznávajú, že precenili svoje sily a chceli sa vyrovnať svojim známym, ktorí sú lepší.

Ak sa teda snažíte zlepšiť a inšpiráciou sú priatelia, ktorých vidíte vždy len odzadu, choďte na to postupne.

Dobrou radou je tiež lyžovať menej ako oni, pretože horší lyžiar, ktorý zo seba vydáva maximum, sa skôr fyzicky aj psychicky unaví a hrozí riziko pádu.

Mýtus: Vlnenie, ohyby sú pri jazdení nutné

Kedysi sa lyžiari poriadne narobili, aby sa im vydarili krásne oblúčiky. Pri dnešných modernejších technológiách sú tieto extrémne pohyby tela zo strany na stranu skôr mrhaním energie a zbytočným ničením kĺbov a namáhaním chrbtice.

Mýtus: Lyžiarska nehoda = zlomená noha

Pred 50 rokmi boli zlomeniny dolných končatín skutočne najčastejším zranením lyžiarov. Odvtedy však technológia už pokročila a vďaka novým typom viazania sú prasknuté kosti nôh na svahoch pomerne vzácnym úkazom, píše Huffingtonpos­t.com. Namiesto toho si však dnes lyžiari často rania väzy v kolenách.

Zdroj: Huffingtonpos­t.com; Telegraph.co.uk; Lyzovani.cz

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #lyžovačka #zjazdovky #snoubord