Lyžiarske strediská na Spiši a v Tatrách sú so zimou spokojné

Viaceré menšie lyžiarske strediská na Spiši a v Tatrách si pochvaľujú túto zimnú sezónu, pozitívne hodnotia najmä stabilné zimné počasie.

08.02.2017 14:00
lyžovačka, zima, svah, sneh, lyžiari, lyže,... Foto:
Lyžiarska sezóna sa vydarila, praje jej počasie.
debata

Jedno z najstarších lyžiarskych stredísk na Slovensku Ždiar Strednica (okres Poprad), situované medzi hrebeňmi Belianskych Tatier a Spišskej Magury, eviduje zatiaľ približne desaťpercentný nárast návštevnosti oproti minuloročnej zimnej sezóne.

„Čo sa týka snehových podmienok, tento rok sú výborné. Niečo sme si technicky zasnežili na začiatku zimy, potom prišiel prírodný sneh. Aktuálne máme od 50 do 70 centimetrov snehu,“ povedal vedúci strediska Marián Bekeš. Lyžiari počas tejto zimy využívajú aj novú sedačkovú lanovku s dĺžkou 690 metrov a s prevýšením 120 metrov.

Veľmi silnú návštevnosť mali v lyžiarskom stredisku Strednica na Silvestra a okolo Nového roka. „Potom okolo Troch kráľov tu bol problém so zimou, pretože sme mali cez deň mínus osemnásť až mínus dvadsať stupňov Celzia a do toho fúkal vietor,“ skonštatoval Bekeš. Peknú návštevnosť však malo stredisko podľa jeho slov počas polročných prázdnin.

V týchto dňoch kombináciu technického a prírodného snehu na svahoch využívajú najmä českí, rumunskí i maďarskí turisti a tiež účastníci školských lyžiarskych kurzov. „Žiaľ, Poliakov, ktorí po minulé roky tvorili gro návštevnosti, k nám už až tak veľa nechodí,“ dodal Bekeš.

S počasím sú počas zimy spokojní aj v lyžiarskom areáli Fakľovka pri obci Litmanová (okres Stará Ľubovňa) v Pieninách.

„Zima prišla tentokrát včas, pretože počas predošlých rokov meškala. Počasie je výborné, dá sa u nás bežkovať i lyžovať, na zjazdovke máme asi v priemere meter snehu, snehové podmienky sú počas tejto zimy veľmi dobré, zima je stabilná,“ uviedol prevádzkovateľ Ľubomír Cintula, podľa ktorého majú v stredisku oproti minulým rokom zvýšenú návštevnosť. K nej podľa jeho slov prispeli aj dotácie na lyžiarske kurzy pre školy, ktorých žiaci teraz zapĺňajú svahy.

Pol metra snehu majú aj v Lopušnej doline, vzdialenej od mesta Svit tri kilometre a od Popradu jedenásť kilometrov. „Sezóna je dobrá, lepšia ako vlani, máme viac návštevníkov. Prispeli k tomu aj mrazy, hoci nesneží, zatiaľ je na našej strane relatívna spokojnosť,“ uviedol konateľ strediska František Jurčo.

Dostatok snehu i lyžiarov majú naďalej v SKI centre v Levoči. „Podmienky máme veľmi dobré, stále je to tých 50 centimetrov,“ informoval Jozef Jabrodský, technický vedúci strediska, ktoré sa nachádza v mestskej časti Levočská Dolina, vzdialené asi šesť kilometrov severne od mesta Levoča.

Aj počas vianočných sviatkov v ňom mali podľa Jabrodského dosť lyžiarov. „Máme trvale zimu, nestriedajú sa úseky tepla a zimy, a to nám vyhovuje,“ doplnil.

Podobne sú na tom v lyžiarskom stredisku Studničky vo Vernári (okres Poprad), ležiacom na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja.

„Máme veľmi dobré podmienky, snehu je stále veľa, a to od 50 do 70 centimetrov, máme aj dosť lyžiarov a zimu, aká ma byť, keďže ani neprší, ani sa sneh netopí,“ povedal konateľ strediska Marek Žemba.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #lyžovačka #spiš #lyžiarske strediská #zimná sezóna